Voucherul poate fi folosit pentru a cumpăra dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele cu dizabilități sunt următoarele:
Au cetățenie română și locuiesc în România;
Au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
Sunt șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;
Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare. Tinerii peste 18 ani care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află in sistemul de educație (tineri non NEETs).
Pașii care trebuie urmați
Dacă toate condițiile de mai sus sunt îndeplinite, următorul pas e ca persoana cu dizabilități să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) cu cartea de identitate, certificatele de încadrare în grad de handicap + anexa și ultimul document de studii. AJOFM înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și acordă servicii de informare, consiliere și mediere. Persoana cu dizabilități trebuie să participe la cel puțin două activități de informare.
De la AJOFM persoana cu dizabilități trebuie să meargă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Acolo trebuie să depună următoarele documente:
Cerere pentru acordarea voucherului;
Certificat de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia (copii);
Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie);
Angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.
De aici încolo persoanele cu dizabilități nu mai au de făcut nimic, decât să ridice voucherele. Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) transmit Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții centralizatorul cu cererile depuse și dosarele în original. Apoi, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții transmite Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului voucherele nominale tipărite. Persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC și se prezintă cu el la furnizorul de tehnologie asistivă. Lista produselor eligibile poate fi consultată aici.
Persoanele care au domiciliul în județul Timiș pot solicita detalii expertului extern din cadrul AJOFM Timiș, Adriana Constantin – 0723635277.