Locuri de poveste din România. Noi descoperiri la Sarmizegetusa Regia
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Dacă vreți să vizitați un loc plin de istorie, unul dintre cele mai potrivite este Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dacic. Este un sit arheologic cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara. Face parte din complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei și este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic. Se întinde pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km. Mai mult decât atât, Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul UNESCO.
Descoperirile arheologilor
Noutatea momentului în ceea ce privește acest loc e că au fost făcute descoperiri importante. Arheologii se află acolo încă din luna iulie și cercetează două din cele mai importante terase: Terasa a IX-a și Terasa a X-a. După ce au săpat în jur de 2,5 metri, arheologii au scos la iveală rămășițele unor construcții antice. E vorba despre un zid de susținere al Terasei a IX-a și fundația unui edificiu necunoscut în perimetrul Terasei a X-a.
Săpăturile de la Terasa a X-a au scos la iveală construcții destul de mari și destul de bine păstrate, după cum a declarat arheologul Răzvan Mateescu pentru Adevărul.ro. Specialistul a mai spus că anul acesta săpăturile vor fi extinse pentru a afla mai multe despre datarea și funcționalitatea construcției. În timpul săpăturilor arheologii au mai găsit și rămășite de tencuială și de mozaic, precum și resturi de materiale din urma incendiului care ar fi cuprins, în Antichitate, clădirea.
Ce comori ascunde Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia este cunoscută și pentru comorile pe care le ascundea. În ultimele decenii au fost descoperite aproximativ 100 de kg de aur și argint plus multe alte artefacte prețioase. Printre cele mai prețioase comori se numără:
în jur de 25 de brățări spiralice din aur,
un tezaur de monede Lysimach din aur care cântăresc peste 30 kg,