Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Binturong, animalul care miroase a popcorn
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre binturong, animalul care miroase a popcorn. El trăiește liniștit în pădurile tropicale din Asia de Sud-est.
Binturongul este un animal bizar. Fața sa este asemănătoare celei unei pisici, iar corpul său este de urs. Din această cauză, una dintre cele mai populare porecle ale sale este „pisica-urs”. Totuși, această denumire poate să ne inducă în eroare deoarece binturongul nu este înrudit cu niciuna dintre cele două.
Se spală precum pisicile
Habitatul natural al binturongului sunt pădurile tropicale din Asia de Sud-est. Durata de viață a unui binturong este de aproximativ 15 – 18 ani. Un exemplar matur poate atinge o lungime de 60 – 90 de centimetri și o lungime a cozii de 50 – 84 de centimetri. De asemenea, greutatea sa poate fi de 13 – 22 de kilograme.
Culoarea blănii unui binturong poate să varieze de la negru la maro cu vârfuri albe, argintii sau maronii. Coada lor este lungă, stufoasă și foarte musculoasă la bază. Ea servește drept o a treia mână atunci când binturongul se urcă în copaci.
Ochii săi maronii pot fi foarte intimidanți. Cu toate astea, oamenii nu se întâlnesc în general cu acest animal. Precum pisicile, și binturongul se curăță singur folosindu-se de limba sa. Pentru a-și spăla fața, el își folosește lăbuțele.
Deși este carnivor, el se hrănește cu fructe
Drăguțul animal este nocturn, adică își petrece majoritatea parte a zilei odihnindu-se în copaci. Noaptea el începe să caute hrană. Deși este un animal carnivor, la fel ca panda roșu, el se hrănește în principal cu fructe.
De asemenea, din dieta sa mai fac parte legumele, păsările, mamiferele mici și peștii. Unele exemplare au fost observate în timp ce se hrăneau cu nevertebrate mici, ouă sau frunze. Când vine vorba de prădători, în afara de oameni binturongul nu are niciun prădător natural.
Binturongul are o sarcină foarte importantă în pădurile unde trăiesc. El răspândește prin intermediul excrementului semințele din fructele consumate. Astfel, el participă activ la împădurirea zonelor, ajutând la replantarea copacilor.
Femelele sunt mai mari ca masculii
Femela binturong este unul dintre puținele mamifere care poate să controleze momentul în care rămâne gestantă. Din această cauză, binturongii se pot împerechea pe întreaga perioada a anului. Ulterior, femela poate să aleagă când să dea naștere în funcție de condițiile mediului înconjurător.
Femelele sunt cu 20% mai mari și mai puternice decât masculii. Aceștia rămân uneori cu femele după împerechere și chiar și după ce aceasta naște puii. Puii se nasc cu ochii închiși și rămân ascunși în blana mamei timp de câteva zile. La vârsta de opt săptămâni, ai ajung să aibă dimensiunea unei pisici și încep să exploreze și să se hrănească singuri.
Pierderea habitatului natural îi afectează
Multe animale se folosesc de mirosuri pentru a comunica, pentru a alunga prădători sau pentru a găsi parteneri. Și binturongul face parte din această categorie. Deși pare bizar, acest animal are un miros distinct de… popcorn cu unt!
Oricât de plăcut ar fi acest miros pentru noi, oamenii, binturongii se folosesc de acest miros pentru a-și marca teritoriul și pentru a descuraja alte animale să îl pătrundă. Acest miros este produs de o glandă ce se află sub coadă.
Din păcate, acest animal este considerat ca fiind vulnerabil în unele zone și în pericol în altele. Principalul pericol cu care binturongul se confruntă este pierderea habitatului natural și braconajul. Blana lui este folosită în medicina tradițională și în traficul de blănuri iar în unele regiuni el este considerat o delicatesă.
Curiozități despre binturong
Nu se știe cu exactitate ce înseamnă binturong. Limba de unde provine această denumire a dispărut.
Pe lângă miros, binturongii comunică și prin sunete și sunt extrem de zgomotoși.