Un monument preistoric și-a făcut apariția în Spania. Arheologii se grăbesc să-l studieze până nu dispare iar
Din cauza verii foarte călduroase, fără precipitații, un monument preistoric și-a făcut apariția în Spania. Oamenii se pot bucura de el doar în perioada în care apa barajului în care se află scade. Arheologii sunt cei mai fericiți că seceta le-a dat ocazia să studieze monumentul, iar acum se grăbesc să o facă până nu crește apa iar.
Monumentul preistoric e cunoscut oficial sub numele de Dolmen of Guadalperal, fiind numit și Stonehenge-ul spaniol. Practic, vorbim despre un cerc format din zeci de pietre megalitice care se crede că datează din anul 5000 î.Hr, scrie reuters.com. Alte surse spun că ar exista chiar din anii 2000 – 3000 î. Hr. Dolmenul e format din aproximativ 150 de pietre de granit care sunt așezate vertical pentru a forma o cameră ovală cu diametrul de cinci metri. Lângă ele mai există și un hol de acces de aproximativ 21 metri lungime și 1,4 metri lățime. Apoi, la capătul holului, la intrarea în cameră, există o statuie de aproximativ doi metri cu un șarpe și mai multe cupe. E posibil ca statuia să fi servit drept protecție pentru loc.
În Europa de Vest există mai multe dolmene, însă se cunosc puține lucruri despre ele. Rămășițele umane găsite în apropierea pietrelor ce formează monumentele au dus la teoria conform căreia acestea sunt de fapt morminte.
Monumentul, vizibil doar de patru ori în ultimii 59 de ani
În timp ce toată lumea e supărată din cauza secetei, pentru arheologi e o bucurie. Dacă seceta n-ar fi fost, nici monumentul preistoric n-ar fi fost vizibil. Autoritățile spun că nivelul apei a scăzut la 28% din capacitate, iar în acest fel dolmenul a ieșit la iveală. Monumentul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1926 de către arheologul german Hugo Obermaier, însă zona a fost inundată în anul 1963, în timpul unui proiect de dezvoltare rurală de pe vremea dictaturii lui Francisco Franco.
De atunci și până acum doar natura a avut puterea să mai scoată la iveală monumentul. El a fost vizibil în întregime doar de patru ori. „Este o surpriză. Este o ocazie rară de a putea avea acces la el”, a declarat arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid, conform sursei citate mai sus. Enrique Cedillo e unul dintre experții care se grăbesc să studieze monumentul înainte ca acesta să fie scufundat din nou.
Dicționar
Megalit: nume dat unor monumente preistorice, cu funcție necunoscută (probabil funerară sau de cult), din blocuri sau dale mari de piatră brută cioplite sumar;
Dolmen: monument funerar megalit, format dintr-o lespede mare de piatră așezată orizontal pe altele dispuse vertical.