COMORILE MUZEELOR. Toamna aduce cea mai valoroasă expoziție Art Safari
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre cea mai valoroasă expoziție din istoria Art Safari. Ea va fi deschisă în această toamnă în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Organizatorii au pregătit o mulțime de surprize pentru publicul bucureștean.
Art Safari a pregătit o surpriză în această toamnă. Este vorba despre cea mai valoroasă expoziție din istoria evenimentului. Ea este organizată în colaborare cu Victoria & Albert Museum din Londra și se va desfășura în perioada 23 septembrie – 11 decembrie.
Victoria & Albert Museum este cel mai important muzeu de artă și design din lume. El găzduiește o colecție permanentă de 2,8 milioane de obiecte, cărți și arhive care conservă peste 5.000 de ani de creativitate.
Muzeul deține o mare parte a patrimoniului Regatului Unit al Marii Britanii, dar și unele dintre cele mai ample resurse pentru studiul arhitecturii, mobilierului, modei, textilelor, fotografiei, sculpturii, picturii, bijuteriei, sticlei, artei și design-ului asiatic, teatrului și performance.
Frumusețea autentică a Angliei, surprinsă de pictorul John Constable
Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” prezintă, pentru prima oară în România, arta lui John Constable (1776 – 1837). Acesta a fost unul dintre pictorii peisagiști de renume din lume.
Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a manifestat o dragoste față de zona rurală locală care a durat toată viața, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale artistice. Chiar și după ce s-a mutat din Suffolk și a pictat noi peisaje, locul acesta a rămas pentru el un bogat și nesfârșit izvor de inspirație.
Ca pictor, misiunea lui Constable a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. El a realizat numeroase schițe pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut.
Constable a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă. Acest lucru a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, artistul a refuzat să se supună oricărui compromis în ceea ce privește propria viziune unică și inovatoare. Până la sfârșitul vieții sale, în anul 1937, el a continuat să experimenteze.
Tot în cadrul Pavilionului internațional se va găsi și o expoziție realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. Korean Beauty. Poster Art este o expoziție de afiș, semnată de Byoungil Sun, care cu siguranță va fi pe placul publicului Art Safari.
Pavilionul Românesc va cuprinde trei expoziții de artă
Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor
Această expoziție este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Ștefan Popescu este unul dintre cei mai apreciați pictori-călători ai artei românești. El s-a remarcat și prin participarea, pentru România, la nu mai puțin de trei ediții ale Bienalei de la Veneția.
În perioada șederii sale la Paris, după 1900, el s-a legat puternic de artiștii și oamenii de cultură români care trăiau în Franța, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brâncuși.
În Franța, Ștefan Popescu a început să picteze peisaje marine, dar și peisajele solare sau cele noroase. Datorită rafinamentului său, artistul s-a remarcat întâi în Franța unde a primit, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler.
Lilian Theil. O bătrână care zâmbește
Cea de-a doua expoziție aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuiește în Sighișoara. Născută în Brașov în 1932, ea a fost exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Național de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, pe motiv de „origine nesănătoasă”.
Artista s-a reapucat de artă într-un exercițiu eliberator, după Revoluția din 1989. Din acel moment, ea a filozofat și a cusut un număr impresionant de lucrări pe suport textil.
Mihai Mureșan. Lucruri mărunte
Artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști. El s-a format în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate.
Cea mai valoroasă expoziție din istoria Art Safari va putea fi vizitată de joi până duminică în intervalul orar 12:00 – 21:00 la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Biletele se pot achiziționa pe site-ul oficial al evenimentului. Până pe data de 26 august, cei care cumpără bilete vor avea parte de o reducere de 20%.