Polițiștii mureșeni, în vizită la școlile de vară din mediul rural. Ce au învățat copiii
În ultimele zile copiii din Băița și Lunca, două localități din județul Mureș, au avut parte de întâlniri interesante și totodată educative. Polițiștii mureșeni au fost în vizită la școlile de vară organizate acolo și i-au învățat pe copii și adolescenți o mulțime de lucruri. În plus, cei mici au avut ocazia să descopere înde-aproape echipamentul și dotările polițiștilor.
La Băița, polițiștii de la prevenire, siguranță școlară și criminalistică, alături de parteneri de la Crucea Roșie, au făcut din siguranță principalul subiect al zilei. În funcție de vârstă, copiii și adolescenții au discutat și „exersat” pentru a afla mai multe despre siguranța lor și a bunurilor. Cei mai mici au găsit răspunsurile la întrebările de pe roata siguranței. Au discutat despre dispariții / rătăciri, despre cum se previn, dar și cum să reacționeze dacă ajung în diverse situații. Siguranța online și cea de la școală, modalități de reacție, au fost alte subiecte importante. Sigur, folosirea sigură a drumului public, traversarea și importanța asigurării au completat activitățile, cu exerciții practice.
Dezbateri pe tema consumului de droguri
Elevii mai mari, ajunși la vârsta adolescenței, au luat parte la câteva discuții pe tema consecințelor consumului de droguri. Principala temă dezbătută a vizat riscurile asociate consumului de alcool și de droguri, cauze și consecințe. În curând elevii se vor îndrepta spre liceele din orașe, adică într-o lume cu multe necunoscute și tentații. Așadar, discuțiile cu polițiștii au venit la fix. Ochelarii speciali au oferit o idee despre modificările aduse de alcool sau droguri în percepția realității înconjurătoare. Și tot prin intermediul ochelarilor au putut vedea care sunt consecințele ce decurg din consum. Polițiștii au mai discutat cu adolescenții despre încrederea în persoanele necunoscute, folosirea în siguranță a internetului și socializarea online.
Interesant pentru toată lumea a fost exercițiul amprentării și al căutării de urme, dar și încercarea vestei antiglonț sau anti – înjunghiere, folosirea semnalelor acustice și luminoase din autospeciale. Desigur, câinele Man a fost o atracție deosebită, cu micile sale demonstrații.
„Reprezentanți ai Crucii Roșii Mureș au completat lecțiile despre siguranță cu demonstrații și exerciții practice de acordare a primului ajutor în diverse situații în care se pot afla mai ales copiii! Este un exercițiu necesar tuturor, pentru care atât ce mici, cât și cei mari au fost recunoscători. Finalul activităților a fost cu amintiri frumoase, cu baloane și dulciuri pentru mici și mari, dar și cu relații consolidate, în interesul copiilor”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.