Inteligența artificială îi ajută pe artiști să creeze. Este acesta viitorul artei?
Inteligența artificială îi ajută pe artiști să creeze opere de artă, postere și altele. Recent, Daniel Dorobanțu, responsabilul de producție și de vizual din Trupa Thy Veils a publicat o serie de ilustrații generate cu ajutorul tehnologiei.
Cu siguranță ați auzit în ultimii ani de termenul „inteligență artificială”. Aceasta este folosită într-o mulțime de domenii și a devenit o adevărată unealtă pentru oamenii de știință și, mai nou, chiar și pentru artiști.
Recent, pe internet au apărut diverse aplicații și site-uri precum Midjourney sau Dall-E. Acestea transformă cuvintele sau propozițiile introduse de utilizatori în imagini generate automat de calculator. Astfel, să creezi artă este și mai accesibil ca până acum.
Mulți artiști au devenit imediat curioși în urma apariției acestor aplicații. Cu toții se întrebau care este potențialul lor. Unul dintre ei este Daniel Dorobanțu, responsabilul de producție și de vizual în trupa Thy Veils.
Primul român care a intrat în Muzeul Ars Electronica
Daniel Dorobanțu este absolvent de Politehnică și a fost interesat întotdeauna de artă și de tehnologie. El are o experiență de 27 de ani în domeniul artei tehnologice. În anul 2010, Daniel a fost primul român care a intrat oficial în Muzeul Ars Electronica din Linz, Austria, cel mai important muzeu de artă electronică din lume.
Artistul a urmărit fenomenul inteligenței artificiale încă de la începutul său. Acum, atât matematica din spatele inteligenței artificiale cât și componentele s-au dezvoltat atât de mult încât ne permit să facem lucruri incredibile.
De exemplu, lui Daniel Dorobanțu i-a permis să creeze postere pentru trupă pe baza versurilor din melodii și a titlurilor. Pe vremuri, pentru a crea un poster aveai nevoie de un concept și un artist. Acum, această tehnologie este la îndemâna oricărui utilizator cu acces la internet.
Își propune să creeze un videoclip complet cu ajutorul inteligenței artificiale
Inițial, Daniel a introdus cuvintele „Thy Veils”. Ulterior, el a adăugat anumiți parametri precum dimensiunea fotografiei sau dacă să fie verticală sau orizontală. În doar câteva minute, el a primit deja un set de ilustrații.
După câteva modificări mărunte, el a obținut fotografiile pe care le puteți vedea. În caz că sunteți curioși de activitatea lui Daniel Dorobanțu, recent el a lansat o melodie nouă intitulată „Chip de Tăcere”. Ea poate fi ascultată accesând acest link.
Aceste fotografii au fost făcute din curiozitate și pentru a fi împărtășite cu prietenii. Totuși, ele au dat naștere unei idei interesante. Daniel și-a propus să creeze un videoclip întreg pentru Thy Veils folosindu-se exclusiv de imagini generate automat.
Procesul nu este unul simplu. Pentru a genera o fotografie care să îi placă, Daniel așteaptă și câte 10 minute. Imaginați-vă că fiecare secundă dintr-un videoclip conține aproximativ 25 de poze. Asta înseamnă că tot procesul va dura săptămâni sau chiar luni.
Va înlocui tehnologia artiștii?
După cum spuneam, acesta nu este primul contact a lui Daniel cu inteligența artificială. În anul 2019, el a susținut un concert alături de trompetistul Petre Ionuțescu și de un toboșar virtual. Acesta a fost primul concert cu inteligență artificială din România. Toboșarul virtual genera singur, pe baza a ce auzea, dar și a unor parametri introduși de Daniel, ritmuri de tobe.
Acum poate vă întrebați dacă inteligența artificială va înlocui artiștii în viitor. Răspunsul este că nu, sau cel puțin nu încă. Principala calitate a inteligenței artificiale și a calculatoarelor în general este viteza, nu creativitatea.
Deși au abilități incredibile, Midjourney și Dall-E au nevoie în continuare de parametri introduși de oameni pentru a crea ceva. Momentan, aplicațiile nu au propriile idei. Astfel, noi putem să ne gândim la ele ca la niște pensule tehnologizate, sau pur și simplu ca la un alt set de unelte de care artiștii se pot folosi.