Traian Vuia a construit primul aparat de zbor cu bani împrumutați. Niciun academician nu a crezut în el
Azi se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia. Știați că el a construit primul său aparat de zbor de unul singur? Niciun academician nu a crezut în ideea sa, spunându-i că un aparat mai greu ca aerul nu se poate ridica de la sol și înainta.
Pe data de 17 august îl sărbătorim pe Traian Vuia, un renumit inventator și primul aviator al lumii. Astăzi se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa. Chiar dacă de-a lungul vieții a părăsit țara pentru a locui în Franța, el rămâne în continuare unul dintre cei mai importanți români din istorie.
Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872 în satul Surducu Mic din județul Timiș care astăzi îi poartă numele și unde putem găsi un muzeu dedicat lui. Muzeul poate fi vizitat de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00. După terminarea liceului, marele aviator a urmat pentru un an cursurile Politehnicii de la Budapesta, secția mecanică.
Din păcate, lipsurile financiare nu i-au permis să-și termine studiile. Astfel, el a fost nevoit să se întoarcă în țară și să finalizeze Dreptul ca mai apoi să profeseze în diverse birouri de avocatură din Banat. La scurt timp, pe 6 mai 1901, el a luat doctoratul în Științe Juridice.
În anul 1902, la vârsta de 30 de ani, Traian Vuia părăsește țara pentru a pleca în Franța. “Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă”, i-a spus acesta mamei sale.
Niciun academician nu a crezut în proiectul său
Ajuns acolo, el a înaintat un memoriu Academiei de Științe din Paris despre aparatul pe care îl proiectase. Bineînțeles, acesta a fost refuzat deoarece „niciun aparat de zbor mai greu decât aerul nu poate să zboare”.
Acest lucru nu l-a demotivat pe Traian Vuia. Ba din contră, cu ajutorul financiar al prietenilor și al familiei, inventatorul român a început construcția avionului „Vuia I”. Acesta avea să fie finalizat în anul 1905.
Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru făcut din țevi de oțel. Aripile erau făcute din pânză. Motorul funcționa pe bază de bioxid de carbon. Aeronava s-a ridicat pentru prima dată de la sol pe câmpul de la Montesson din Franța, Traian Vuia reușind să zboare aproximativ 12 metri la o înălțime de un metru.
Chiar dacă un vânt lateral a dat peste cap acest eveniment, premiera avusese deja loc. Traian Vuia tocmai efectuase primul zbor mecanic din istoria omenirii cu un apart de zbor construit de el.
Deși realizare era una uimitoare, Traian Vuia a rămas un om modest. Cuvintele sale în urma acestei reușite au fost: „Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă știu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanță are cine a făcut aceste lucruri, important este că ele există”.