Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Iepurele negru marin, cel mai mare melc din adâncurile apelor
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre iepurele negru de mare, cel mai mare melc marin. Pe cât de mare este, acest melc marin nu are prădători.
Iepurele negru marin este cel mai mare melc ce trăiește în apă. Se găsește în nord-estul Oceanului Pacific, în jurul statului american California. Din această cauză, el mai este cunoscut și după denumirea de „iepure negru californian marin”. Iepurele negru marin poate fi găsit inclusiv pe coasta Mexicului.
Această specie de melci marini poate deveni extrem de mare. Cel mai lung specimen descoperit vreodată a fost de 99 de centimetri și avea o greutate de 14 kilograme. Asta înseamnă că era cât un câine mediu.
Nu are prădători
Iepurele negru marin trăiește un singur an. În acest timp, el se dezvoltă foarte rapid. În medie, un exemplar crește aproximativ 5 grame pe zi. Dieta sa este formată în principal din alge, acest melc fiind erbivor. Deși trăiește exclusiv în ocean, iepurele negru californian poate supraviețui anumite perioade de timp în afara apei.
Deși ar putea părea bizar, iepurele negru californian nu are prădători. Datorită dimensiunii sale te-ai gândi că multe specii mari de pești s-ar hrăni cu el. Ce este și mai bizar este că, spre deosebire de alte specii de melci marini, iepurele negru marin nu produce cerneala. Pentru multe specii, acesta este principalul mod de apărare. Oare cum reușește el să alunge pericolul?
Ei bine, această chestiune a fost studiată în amănunt de cercetători. Aceștia au ajuns la concluzia că iepurele negru marin secretă o toxină care alungă prădătorii. Toxina aceasta este formată prin intermediul algelor consumate.
Este hermafrodit
O mulțime de specii de alge produc toxine pentru a descuraja peștii să le mănânce. Iepurele negru de mare asimilează aceste toxine și le produce la rândul său pentru a se menține în siguranță.
Cel mai mare melc marin este hermafrodit, adică are atât organe de reproducere feminine, cât și masculine. Acest lucru le permite să-și găsească cu ușurință parteneri de împerechere.
Deși în teorie ambii parteneri ar putea să producă pui în urma împerecherii, în realitate doar unul (de obicei exemplarul mai mare) ajunge să producă ouăle.