Invențiile au schimbat viața oamenilor. Echipamentul de înot și evoluția sa
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre echipamentul de înot și evoluția sa.
Vedeta momentului e David Popovici, dublu campion mondial, care a doborât două recorduri mondiale. Tânărul muncește din greu pentru a obține aceste rezultate. Deși are doar 17 ani, David se implică și în acțiuni caritabile. Chiar ieri v-am povestit, aici, cum acesta își donează echipamentul de înot pe care l-a purtat atunci când a câștigat medaliile de aur. Pentru un înotător echipamentul este foarte important. În special ochelarii și casca, obiecte pe care vom pune accent astăzi.
Ochelarii de înot de-a lungul timpului
Oamenii înoată de mii de ani. Unii pentru recreere, iar alții pentru supraviețuire. Conform borntoswim.eu, abia de la începutul anilor 1800 au apărut competițiile de înot. Cei mai vechi înotători care au purtat ochelari au fost perșii din secolul al XIV-lea. Aceștia foloseau carapace lustruite de broaște țestoase pentru a se putea scufunda după perle. Sticla a apărut abia în secolul al XVIII-lea, atunci când ochelarii erau făcuți din lemn sau bambus. Deși această versiune de ochelari reușea să creeze un sigiliu rezistent la apă și reținea aerul în jurul ochilor, lentilele de sticlă erau practic inutile pentru competiții. Asta deoarece cădeau în timpul pornirii și virajelor și nu erau complet impermeabile.
Primii ochelari de înot cu adevărat utili nu au fost folosiți întâi în piscine, ci pentru a traversa Canalul Mânecii. Această versiune semăna cu ochelarii de motociclist. Prima femeie care a traversat Canalul Mânecii, Gertrude Ederle, a creat o pereche rezistentă la apă prin realizarea unui sigiliu de parafină pe ochelarii de tip motocicletă.
Până în anii 1960, înotătorii individuali își creau singuri ochelarii de înot, atașându-și cupe de plastic pe față cu ajutorul unui elastic. În 1969, Thomas Godfrey a fabricat în Marea Britanie ochelarii Godfrey Goggles folosind plasticul policarbonat care, până atunci, nu fusese niciodată folosit în sport. Godfrey Goggles erau subțiri, ușori și foarte rezistenți și se pare că au fost copiați și piratați de multe alte companii producătoare de ochelari de protecție. Ochelarii de înot au devenit parte din echipamentul standard în 1972, în același an în care scoțianul David Wilkie a devenit primul înotător de competiție care a purtat atât o cască, cât și o pereche de ochelari pentru a concura la Jocurile Commonwealth-ului.
Casca de înot și evoluția ei
Și casca de înot are un trecut interesant. Până să fie parte a echipamentului sportivilor, casca era folosită de oamenii din antichitate pentru a-și proteja părul atunci când făceau baie. Ea era realizată din tafta cerată sau mătase sintetică. Odată cu inventarea cauciucului, la sfârșitul anilor 1800, căștile de înot și chiar costumele de înot pentru tot corpul au fost realizate din țesături asemănătoare cauciucului.
Primele căști apărute semănau cu cele de aviator. Aveau curele pentru bărbie, care mențineau căștile la locul lor pe capul înotătorului. În anii 1920 a fost inventat latexul și, astfel, au urmat căștile mai elastice, care se strângeau pe cap și care erau mai apropiate de versiunea modernă pe care o poartă înotătorii de astăzi. Pe măsură ce înotul a devenit un sport acceptat pe scară largă, iar costumele de baie la modă au crescut în popularitate, căștile de înot au fost la mare căutare. Astăzi căștile de înot sunt realizate din latex, sau din silicon durabil și rezistent.