Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care ne asigură supraviețuirea noastră ca specie, și anume meseria de agricultor BIO și de agricultor în general. Pentru a afla mai multe, noi am stat de vorbă cu Adrian Orza.
Meseria despre care vorbim astăzi este una extrem de importantă. Ea ne asigură practic supraviețuirea, oferindu-ne hrană sănătoasă. Pentru a afla mai multe despre ce face un agricultor și despre diferențele dintre agricultura clasică și cea BIO noi am stat de vorbă cu Adrian Orza, fost vice-primar al Timișoarei.
Adrian Orza nu a absolvit o facultate de agronomie ci Politehnica. Ulterior, el a fost directorul unei fabrici din Timiș, a fost vice-primar al Timișoarei iar în prezent, pe lângă faptul că este agricultor BIO, el face parte și din administrația locală a comunei Șag din județul Timiș.
Agricultura BIO a început ca și hobby, ea fiind o metodă de relaxare în perioada când era vice-primar. Ulterior, începând cu anul 2017, el a aplicat pentru fonduri europene și și-a deschis propria fermă BIO unde produce și de unde distribuie legume sănătoase în mai multe magazine din țară.
Pentru a deveni agricultor este recomandată urmarea unor cursuri de specialitate sau a unei facultăți în cadrul Universității de Agronomie. Cu toate astea, această meserie este una ce se poate învăța prin practicare și prin corectarea propriilor greșeli. Dacă există pasiune, atunci va exista constant și o evoluție. Bineînțeles, studiile rămân în continuare o recomandare puternică pentru cei interesați, chiar dacă ele nu sunt obligatorii.
Meseria de agricultor este una dificilă. Chiar dacă credeți sau nu, legumele nu înțeleg conceptul de „weekend”. Asta înseamnă că ele necesită îngrijire zilnică. Astfel, nici agricultorii nu au parte de multe zile libere. Cine vrea să devină agricultor trebuie să fie foarte pasionat, altfel acest program ar putea să fie prea obositor.
O altă calitate importantă de care un agricultor are nevoie este organizarea. Fiecare pas este studiat și analizat în amănunt. Un agricultor trebuie să știe mereu care sunt necesitățile plantei și trebuie să găsească o metodă pentru a le îndeplini. În cazul agriculturii BIO, această sarcină poate să fie și mai dificilă, el fiind nevoit să îndeplinească aceste nevoi doar prin mijloace naturale.
Vorbind despre agricultura BIO, care este diferența dintre ea și cea clasică? Ei bine, pentru a fi un agricultor BIO ai nevoie de o acreditare specială. Această acreditare este oferită de instituții specializate în acest domeniu și te forțează să respecți anumite reguli.
Fiecare pas al creșterii unei plante este reglementat cu strictețe. Un agricultor BIO nu are voie să trateze plantele cu alte soluții decât cele de proveniență naturală. Asta înseamnă că legumele BIO nu sunt tratate cu pesticide sau chimicale, fapt ce le face sănătoase.
Desigur, această lipsă de chimicale vine cu un preț, procesul de creștere fiind unul mai complicat. Ulterior, și produsele BIO au un preț mai ridicat în magazine. Totuși, acest preț ne asigură că legumele și fructele consumate nu conțin chimicale și nu pot dăuna sănătății noastre.
Ziua unui agricultor începe devreme, în jurul orei șase dimineața. La acea oră, sera este deja încălzită. În prima parte a zilei, agricultorii culeg legumele și îngrijesc plantele. Urmează prânzul când cei ce muncesc în sera lui Adrian Orza merg la cantină pentru a lua masa. După prânz, agricultorii încep să ambaleze legumele și fructele culese și le încarcă în camioane ca mai apoi să fie trimise către supermarketuri. Agricultorii își termină ziua de muncă undeva în jurul orei 17:00 – 18:00.
Zilnic, în sera lui Adrian Orza sunt culese cel puțin o tonă de legume. Chiar dacă ziua este lungă și obositoare, munca este una satisfăcătoare. Cu toții se întorc a doua zi în seră plini de energie. Pentru mai multe detalii despre procesul de culegere și de ambalare, dar și de expediere către magazine urmăriți interviul video.
Cel mai satisfăcător lucru în agricultură este să vezi cum o simplă sămânță se transformă într-o plantă imensă ce produce hrană. Întreg procesul este unul fascinant. Totuși, nicio meserie nu este perfectă. Există și câteva aspecte negative. Precum și în alte meserii, și în agricultură pot apărea evenimente neprevăzute.
Recent, o furtună puternică a izbit frontal sera și a rupt câteva folii. Aceste probleme cauzează stres și trebuie rezolvate imediat, plantele fiind în pericol. Și gestionarea serei în sine este dificilă și necesită multă muncă de birou. Astfel, adaptabilitatea la diverse situații este o altă calitate necesară în această meserie.
Sfatul lui Adrian Orza pentru tinerii interesați de agricultură și pentru tineri în general este să faceți ce vă place și să o faceți cu pasiune. Nu trebuie să vă fie frică de greșeli, ci încercați să le vedeți ca pe un mod de a învăța. Este foarte important să puneți suflet în ceea ce faceți altfel nu va exista satisfacție, indiferent de ce domeniu vorbim.
Aceasta a fost meseria noastră de astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre agricultură, despre agricultura BIO și despre ce face un agricultor. Chiar dacă nu este o meserie populară în rândul copiilor de la oraș, meseria aceasta este esențială pentru supraviețuirea noastră ca specie. Pentru mai multe detalii despre activitatea lui Adrian Orza în seră, fiți siguri să urmăriți interviul video. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.
O meserie care împinge limitele umanității. Ce face un astronaut ne spune Cristina Stancu