România Educată – Un cadru legal mai flexibil, propunerea ARUT
Astăzi, 12 august, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, a participat la întâlnirea cu Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT). Întâlnirea este parte a calendarului de consultări publice privind proiectele de legi ale educației. Au fost discutate și agreate majoritatea propunerilor pe care alianța le-a elaborat în vederea îmbunătățirii proiectului de Lege a învățământului superior – România Educată.
Ce modificări se vor face
Propunerile vizează întărirea autonomiei universitare, elemente care țin de funcționarea și organizarea instituțiilor de învățământ superior și a programelor de studii universitare. De asemenea, creșterea echității și accesului în învățământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul științelor și ingineriei.
Printre modificările și completările agreate se numără:
– Înființarea Programului Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM). Scopul este stimularea tinerilor în vederea participării în programe de studii universitare în domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin creșterea burselor de studii și a alocațiilor bugetare/student;
– Susținerea studenților pentru a se implica în programe de voluntariat;
– Precizarea modalităților de înființare și reorganizare a unei instituții de învățământ superior;
– Clarificarea definirii unor structuri universitare, precum filiala și extensia universitară;
– Clarificarea posibilității de preluare a institutelor de cercetare științifică în coordonarea universităților;
– Organizarea programelor de studii de scurtă durată sub formă de ciclu de studii universitare și recunoașterea statutului de student pentru cursanții înmatriculați în astfel de programe;
– Clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează doctoratul științific și profesional;
– Flexibilizarea cadrului de angajare a resurselor umane și de finanțare a diverselor tipuri de proiecte pe care le derulează instituțiile de învățământ superior.
Un cadru legal mai flexibil
ARUT susține asigurarea reprezentării tuturor instituțiilor de învățământ superior, precum și a ramurilor de studii universitar, în diferite structuri și comisii consultative ale Ministerului Educației, fără a se introduce criteriul numărului de cadre didactice.
În ceea ce privește domeniul învățământului preuniversitar, propunerile ARUT s-au referit la extinderea Programului Național Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii. Acestea vizează dezvoltarea de programe extrașcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conștientizare cu privire la importanța acestor domenii.
De asemenea, ARUT a propus flexibilizarea cadrului legal, astfel încât să fie posibilă susținerea elevilor pentru implicarea în diferite proiecte în cadrul universităților.