Copiii diagnosticați cu boli grave vor beneficia de „Școala în Spital”
Copiii diagnosticați cu boli grave vor beneficia de „Școala în Spital”. Decizia a fost luată de către ministrul Educației joi, 11 august.
Ministrul Educației a luat parte joi, 11 august, la o întâlnire cu profesori, învățători, voluntari, medici și psihologi implicați în sprijinirea educației copiilor spitalizați. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai universităților de medicină și farmacie. Scopul întâlnirii a fost de a analiza cele mai eficiente mijloace de susținere a „Școlii din Spital” prin intermediul proiectelor noilor legi ale educației.
„Am avut un dialog deschis despre cât de importantă este o astfel de abordare a dreptului la educație pentru copiii diagnosticați cu boli grave, toți participanții la întâlnirea de astăzi fiind direct implicați în educația din spital, având contact zilnic cu nevoile copiilor spitalizați.
Tratamentele pentru acești copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durată și foarte grele. Procesul de educație în cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienți internați. Actul educațional, alături de tratamentul medical, contribuie la recuperarea și reintegrarea celor aflați în această situație”, susține Sorin Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.
Conform ministrului, copiii diagnosticați cu boli grave vor avea acces nediscriminatoriu la educație. Aceasta va fi adaptată nevoilor fiecăruia și se va desfășura direct în patul din spital, în cadrul spitalului sau online. Cadrul didactic va fi în permanentă legătură cu medicul copilului. Sorin Cîmpeanu susține că profesorii trebuie să fie formați cu un profil special.
Reîntoarcerea în sălile de clasă se va face într-un mod flexibil
„Școala din spital va fi organizată și va funcționa în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie. Se vor înființa unități de învățământ preuniversitare <<Școala din Spital>> și vor face parte din sistemul național de învățământ.
Procesul de educație la nivelul acestora va fi desfășurat de către cadre didactice titulare în învățământ și de către alte cadre didactice membre ale Corpului Național al Profesorilor pentru <<Școala din Spital>>, urmând a fi reglementată modalitatea de normare a acestora, într-un mod flexibil și adaptat specificului din spital.
Se va asigura o resursă umană disponibilă pentru desfășurarea procesului de învățământ prin înființarea Corpului Național al Profesorilor pentru <<Școala din Spital>>”, a completat ministrul Educației.
Procesul de educație din spital va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare și anului de studiu în care este înmatriculat elevul. Programa va fi una diferențială. Se va ține cont de numărul de ore alocat.
Astfel, copiii vor avea asigurată o continuitate a școlarizării. „Școala din Spital” le va permite să promoveze anul de studiu în curs sau să participe la evaluările organizate pentru finalizarea unui nivel de învățământ. Înscrierea și școlarizarea în cadrul proiectului, dar și revenirea în unitățile de învățământ se vor face într-un mod flexibil.