Elevii nu sunt de acord cu noua probă scrisă a Bacalaureatului
World Vision România a efectuat recent un studiu în rândul tinerilor din România. Conform acestuia, elevii români nu sunt de acord cu noua probă scrisă a Bacalaureatului.
Șase din zece elevi nu sunt de acord cu noua probă scrisă a Bacalaureatului. Acesta este rezultatul celui mai recent studiu World Vision Româna. Conform Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, noua probă scrisă ar combina limba română, matematica, științele, istoria și geografie României și Europei și științele socio-umane într-un singur examen.
De asemenea, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România, șapte din zece elevi (72%) consideră că proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac.
21% sunt de părere că proba de specialitate nu ar trebui să fie obligatorie. Restul de 7% au preferat să nu-și exprime părerea. Consultarea a fost realizată în rândul a peste 1000 de elevi din ciclul gimnazial și liceal. 52% dintre aceștia sunt din mediul rural, 19% din urbanul mic și 29% din urbanul mare.
Ce priorități ar trebui să se regăsească în noua Lege a Învățământului Preuniversitar
Noul sondaj World Vision România a vizat și admiterile la liceu. Șase din zece elevi (59%) nu sunt de acord ca mediile din clasele V – VIII să nu mai fie luate în considerare pentru admiterea la liceu. 35% sunt de acord cu această modificare. 6% au preferat să nu răspundă.
Când vine vorba de admiterile la colegiile naționale, majoritatea au fost de acord că în cazul în care acestea își vor organiza propriile examene, copiii din mediile dezavantajate vor avea mai puține șanse să intre.
Mai exact, 44% susțin că aceștia vor avea un dezavantaj în a intra la colegiile naționale. 37% sunt de părere că elevii din mediile dezavantajate vor avea aceleași șanse. 19% au preferat să nu-și exprime opinia. Tot în sondaj, 50% dintre elevi susțin că ar trebui să existe clase/grupe de excelență nu doar în colegiile naționale, ci și în alte unități de învățământ liceal.
Elevii participanți la studiu au fost întrebați și de trei priorități care ar trebui să se regăsească în noua Lege a Învățământului Preuniversitar. Tinerii au pus pe primul loc digitalizarea educației. Aceasta a fost urmată de educația remedială și sprijinul pentru teme.
A treia prioritate este acordarea unei mese calde la școală pentru toți elevii. Alte măsuri cu care elevii sunt de acord într-o mare măsură sunt creșterea burselor și formarea cadrelor didactice.