Noul an școlar va avea o nouă structură, dar și noi reguli
Noul an școlar este tot mai aproape. Acesta va fi unul deosebit, având loc o mulțime de modificări la nivel de structură, dar și de regulament.
Școala Altfel și Săptămâna verde
Am intrat în ultima lună de vacanță. Asta înseamnă că începerea noului an școlar este tot mai aproape. Anul acesta va fi deosebit, el fiind organizat cu perioade de învățare mai scurte și mai dese. Conform ordinului de ministru care reglementează structura și calendarul anului școlar, elevii se vor întoarce în clase pe 5 septembrie și vor avea parte de cinci module de învățare.
Pe lângă „Școala Altfel”, elevii vor avea parte în acest an și de „Săptămâna verde”. Noul program se va desfășura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive, la decizia unităților de învățământ.
O altă modificare este vacanța de toamnă. Până acum doar copiii de grădiniță și elevii claselor primare beneficiau de ea. În acest an, toți elevii se vor bucura de o săptămână liberă în perioada 22 – 30 octombrie.
Cealaltă vacanță nou apărută este cea din luna februarie. Aceasta va fi poziționată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii. Decizia aparține inspectoratelor școlare.
Elevii vor avea parte de un plan individualizat de învățare
Clasele a XII-a zi și a XIII-a seral vor avea un an școlar mai scurt, de 34 de săptămâni. Ei vor termina cursurile pe data de 2 iunie. Liceenii care urmează filiera tehnologică vor avea 37 de săptămâni de cursuri. Anul școlar al acestora se va încheia pe 23 iunie. Elevii claselor a VIII-a vor avea, de asemenea, 35 de săptămâni de școală. Pentru ei, anul școlar se va încheia pe 9 iunie.
Noul an școlar nu vine doar cu o nouă structură, ci și cu noi reguli. Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați iar fiecare disciplină va avea o singură medie pe an. Totodată, părinților le va fi interzis să strângă bani pentru cadouri destinate cadrelor didactice.
Conform noului Regulament-cadru al școlilor, elevii vor avea parte de un plan individualizat de învățare. Acesta va fi întocmit de profesori în urma evaluărilor susținute. Tezele nu vor mai fi obligatorii în anul școlar 2022/2023. Totuși, profesorii pot alege ca acestea să fie susținute în cazul în care consideră că este necesar.
Structura anului școlar 2022-2023
Modulul 1
cursuri: 5 septembrie – 21 octombrie;
vacanță: 22 octombrie – 30 octombrie;
Modulul 2
cursuri: 31 octombrie – 22 decembrie;
vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie;
Modulul 3
cursuri: 9 ianuarie – 3 februarie, 10 februarie sau 17 februarie, la decizia inspectoratelor județene/al municipiului București;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor, în perioada 6 – 26 februarie;
Modulul 4
cursuri 13 februarie, 20 februarie sau 27 februarie, la decizia inspectoratelor, până la 6 aprilie;