Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Leul asiatic, regele junglei indiene
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre leul asiatic, regele junglei indiene. Pe vremuri, acest animal trăia în toată Asia de vest și chiar și în Europa.
Pe 10 august este sărbătorită în toată lumea Ziua mondială a leilor. Cu toții cunoaștem aceste animale drept „regii junglei”. Leii sunt importanți pentru ecosistem, din această cauză trebuie să le protejăm habitatul natural. Această sărbătoare a luat naștere în anul 2013 în urma unei colaborări între National Geographic și co-fondatorii Big cat initiative, Dereck și Beverly Joubert.
Atunci când ne gândim la lei ne gândim, de obicei, la celebrul film Disney „Lion King”. Acesta urmărește aventurile tânărului Simba în savana africană. Știați însă că leii nu trăiesc doar în Africa, ci și în Asia? Despre aceștia am decis să vorbim astăzi.
Este mai mic decât leul african
Leul asiatic este mai mic decât cel african. Adulții pot avea o greutate de 160 – 190 de kilograme în timp ce femelele au o greutate de 110 – 120 de kilograme. Înălțimea până la umeri a acestor feline este de 110 centimetri. Recordul de lungime a unui mascul este de 2,92 metri.
Coama este caracteristica ce iese cel mai mult în evidență când vine vorba de lei. Ea este cea care i-a câștigat leului porecla sa. Leul asiatic are o coamă mult mai mică însă decât fratele său african.
În general, masculii sunt solitari sau trăiesc în grupuri de maxim trei. Aceștia vânează, se hrănesc și se odihnesc împreună și își marchează aceleași teritorii. Femelele, în schimb, sunt mult mai sociale. Ele trăiesc în grupuri de până la 12 exemplare.
Masculii și femelele se întâlnesc doar pentru a se împerechea
Masculii nu au voie să se atingă de prăzile femelelor. Femelele și masculii se întâlnesc timp de câteva zile pe an doar pentru împerechere. În rest, ei nu interacționează.
Leii asiatici preferă prăzi mari cu o greutate de 190 – 550 de kilograme. Din această cauză, vacile sau alte animale de fermă au făcut întotdeauna parte din dieta lor. În habitatul lor natural, ei se hrănesc cu căprioare, vaci, bivoli și, foarte rar, porci mistreți.
Perioada de împerechere are loc între octombrie și noiembrie. Împerecherea durează între trei și șase zile. În acest timp, cei doi nu vânează ci doar beau apă. Perioada de gestație durează aproximativ 110 zile. La final, femela dă naștere unui număr de maxim patru pui. În general, femela dă naștere o dată la doi ani.
Cândva, leul asiatic trăia și în Europa
Pe vremuri, acest leu era prezent și în Peninsula Arabă, zona sudică a Caucazului și chiar Europa. El a dispărut din Georgia și din Armenia în secolul al X-lea. În Siria, leii asiatici au supraviețuit până în secolul al XIX-lea, secol în care au dispărut și din Turcia și din Arabia Saudită. Ultimul leu din Irak a fost ucis în anul 1918.
În prezent, leii asiatici trăiesc în Pădurea Saurashtra Gir din India care servește drept “sanctuar” al acestor animale încă din anul 1965. Această zonă este singura care îi protejează, prezența oamenilor nefiind permisă. Regiunea este asemănătoare savanelor din Africa. Din păcate, aceasta este singura populație de lei asiatici rămasă pe glob. Conform ultimului recensământ din anul 2015, în zonă mai trăiesc aproximativ 520 de exemplare.
Fiind o singură populație, leii asiatici sunt foarte expuși pericolelor neprevăzute precum incendiile de pădure sau epidemiilor. Deși accesul oamenilor este interzis, braconajul rămâne în continuare o problemă cu care aceste animale impresionante se confruntă.
Există însă eforturi de reintroducere a acestui animal și în alte regiuni. Recent, guvernul din Iran și-a propus să readucă leul asiatic în țară după mai bine de 80 de ani de la dispariție. De asemenea, din anii ’90 și până astăzi, populația leilor asiatici a crescut. Este foarte probabil ca în viitor să ne putem bucura de tot mai multe exemplare în natură.
Curiozități despre leul asiatic
Leii asiatici sunt animale somnoroase. Ei dorm 20 de ore pe zi.
Coamele leilor sunt un bun indicator de vârstă. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât leul este mai bătrân.
Atunci când un leu devine prea bătrân, el este dat afara din grup.