Invențiile au schimbat viața oamenilor. Navigația prin GPS, o invenție utilă pentru șoferi
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre navigația prin GPS a mașinilor, o invenție utilă în special pentru șoferi.
Mai nou, mașinile sunt dotate cu un ecran mic, care, printre altele, îi ajută pe șoferi să ajungă mai simplu la destinațiile dorite. Cu siguranță ați văzut un astfel de sistem. Ce e posibil să nu știți e că navigația prin GPS are „rădăcini” care datează încă din anii 1930. Adică cu mult înainte ca sateliții să fie utilizați pentru a ajuta la ghidarea șoferilor spre destinație. Deși acum e o parte standard a multor mașini și smartphone-uri, navigația GPS a trecut prin multe schimbări.
Se crede că prima încercare cunoscută de dezvoltare a tehnologiei de navigație auto pentru automobile a avut loc în 1930, când a fost creat Iter Avto. Avto se baza pe o serie de hărți de hârtie pentru a ghida șoferii din punctul A în punctul B, ceea ce a cauzat probleme ori de câte ori se abăteau de la traseul planificat.
Evoluția navigației auto de-a lungul timpului
Trei decenii mai târziu, în 1960, Statele Unite au profitat de tehnologie și au folosit-o pentru armată. Apoi au apărut și alte tehnologii numite Electronic Auto Compass și DAIR. Sistemul GPS mai modern, adică cel care permite dispozitivelor de recepție să-și determine locația prin trimiterea de semnale către sateliți, a început să fie dezvoltat în 1973, ca proiect militar american. Zece ani mai târziu, președintele american de atunci, Ronald Reagan, a semnat un ordin executiv care permitea utilizarea tehnologiei GPS de către civili.
De atunci și până ca sistemul să devină unul obișnuit pentru mașini au mai trecut câțiva ani. În acest timp mai multe companii auto au încercat să dezvolte o tehnologie de navigație alternativă. În 1981, sistemul de navigație Electro Gyro – Cator a apărut pe mașinile Honda din Japonia. Pe parcursul deceniului au mai apărut și alte sisteme precum Etak Navigator în 1985 și sistemul de navigație cu CD-ROM doi ani mai târziu.
În timp ce aceste invenții din anii ’80 au influențat dezvoltarea sistemelor GPS moderne, sistemul de navigație prin satelit pe care îl cunoaștem astăzi nu a sosit cu adevărat până în 1990. Atunci Mazda l-a oferit pentru vehiculele sale de lux Eunos Cosmos din Japonia. Apoi, în 1992, Toyota a introdus sistemul GPS asistat vocal. În 1998 Garmin a introdus sistemul GPS StreetPilot, devenind în cele din urmă una dintre cele mai cunoscute companii de navigație GPS, conform autotrainingcentre.com. În prezent tehnologia GPS ne e de folos atât pe telefoane, cât și pe sistemele de navigație ale mașinilor. Acum putem ajunge mai ușor în locurile în care ne dorim.
Dicționar
Civil: care se referă la cetățenii unui stat sau la raporturile juridice ale acestora între ei (cu excepția militarilor și a reprezentanților Bisericii), precum și la raporturile acestora cu organele și cu organizațiile statului.