MISTERELE lumii. Povești (i)reale de lângă noi: ciudata epidemie a „dansului” din 1518
Misterul face parte din viața noastră, indiferent de locul în care suntem sau de oamenii din jurul nostru. După cum spune și Albert Einstein „Cea mai frumoasă și profundă trăire omenească este misterul”. De-a lungul istoriei omenirii, o serie de mistere au atras atenția, unele dintre ele rămânând, în continuare neelucidate. De exemplu, ciudata epidemie a „dansului” din 1518.
Această epidemie începe în anul 1518, în Strasbourg, unde o femeie pe nume Troffea a început să danseze nebunește în mijlocul străzii. Ziua a trecut, noaptea a venit dar femeia nu s-a oprit din dans. Cel mai ciudat este faptul că pe lângă ea au trecut 34 de oameni care au început să danseze alături de femeie. A trecut o lună, iar pe străzile din Strasbourg dansau nu mai puțin de 400 de oameni. Oamenii dansau până la epuizare, unii dintre ei chiar au ajuns să moară din cauza acestei epidemii.
De ce oamenii nu se puteau opri din dansat? Cum se răspândea acest virus și ce se întâmpla cu adevărat? Nimeni nu știe să explice. Medici și preoți au încercat să oprească acestă epidemie, dar nimic nu a funcționat. După o lungă perioadă de timp, dansul s-a oprit la fel de misterios cum a și început, iar viața și-a reluat ciclul normal.
Boală naturală sau virus?
Nici în ziua de astăzi, nu se știe cum a apărut acest virus și care ar fi fost cauzele aceste epidemii. Unele teorii spun că această epidemie a apărut din cauza stresului prelungit și intens. În acea perioadă, orașul Strasbourg suferea de foamete și malnutriție. Altă teorie spune că această epidemie a fost o „boală naturală” , cauzată de “sângele fierbinte”.
Unii cercetători presupun că oamenii care locuiau în Strasbourg sufereau de o intoxicație cronică, denumită ergotism. Ergotismul este provocat de alcaloizii din planta numită cornul secarei. Această boală se manifestă prin spasme puternice, parestezie dar și prin manie și psihoză. Însă cauza oficială a acestei epidemii, nu a fost încă stabilită.
Dicționar:
Epidemie este extinderea unei boli contagioase într-un timp foarte scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate.
Parestezia este o senzație falsă de furnicătură, amorțeală, înțepătură, care apare în unele boli ale sistemului nervos.
Psihoza este o boală psihică manifestată prin tulburări ale comportamentului, gândirii sau afectivității de care bolnavul nu este conștient și care necesită izolarea acestuia.