Fresh-ul de portocale nu e sănătos. „E cazul să vă opriți”, le cere un medic părinților
Mulți părinți le oferă copiilor lor fresh de portocale, iar asta din rațiuni de sănătate. „E cazul să vă opriți”, spune un medic. Acesta atrage atenția asupra faptului că fresh-ul de portocale nu e atât de sănătos pe cum crede toată lumea. Asta depinde însă mult de activitatea pe care o are cel mic.
Mihail Pautov este medic specialist în chirurgie generală și probabil ați auzit de el de la TV. Este prezentatorul MediCool, o emisiune în care sunt abordate diferite subiecte privind sănătatea. Mihail Pautov e activ și în mediul online. Pe pagina lui de Facebook, dar și de Instagram, se regăsesc o mulțime de informații și informații utile. Recent, medicul a abordat subiectul fresh-ului de portocale. Acesta spune că băutura e cu adevărat sănătoasă dacă păstrează și fibrele din fruct.
„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor săi, din rațiuni de sănătate. E cazul să vă opriți. Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate. Pentru că sucul care rezultă are o concentrație de 10% zahăr. Este aceeași concentrație pe care o are Cola, Pepsi, Fanta, Sprite. Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale avem 10 g de zahăr. Concret, fresh-ul de portocale este efectiv Fanta cu puțină vitamina C”, explică medicul Mihail Pautov.
Când e bun fresh-ul de portocale pentru copii
Fresh-ul de portocale e bun, dar depinde de activitatea pe care o are cel mic. „Nu spun neapărat că nu e bun. Dar depinde bun pentru ce. Dacă copilul acela urmează să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine poți să-i dai acel fresh de portocale pentru că îl va consuma. Altfel, un copil care are o activitate normală și care bea un pahar de fresh de portocale o să aibă o creștere mare de glicemie, o creștere mare de insulină și ceea ce faci e să-i distrugi sănătatea de mic. Iar ulterior tot acel zahăr se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride în celulele copilului”, mai spune medicul Mihail Pautov.