COMORILE MUZEELOR. Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravură cu pasiune
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravură cu pasiune”. Expoziția este organizată la Palatul Suțu din București și este disponibilă pe parcursul întregii veri.
Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 10 august, la vernisajul expoziției tematice „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravură cu pasiune”. Evenimentul va avea loc la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), începând cu ora 19:00. Ulterior, expoziția va putea fi vizitată până pe data de 9 octombrie 2022.
Exponatele au fost donate de către Ioana și Alexandru Beldiman pe parcursul anului 2021. Este vorba despre o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește Pinacoteca București. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Nicolae (Nicholaus) Mișu, Hortensia Masichievici-Mișu și Nicolae Masichievici-Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu.
Din Fondul Hortenisa Masichievici-Mișu și Nicolae Masichievici-Mișu fac parte mai multe tipuri de lucrări precum plăci de gravură, desene și ilustrații. O selecție a acestor opere din donație este prezentă în cadrul expoziției de față. De asemenea, vor fi expuse și lucrări ce făceau parte deja din patrimoniul Pinacotecii București, publicații pe care le-a semnat, dar și câteva lucrări din colecția familiei Beldiman.
A ajuns să facă și grafică cu ajutorul calculatorului
Hortensia Masichievici-Mișu a absolvit Facultatea de Drept din Cernăuți în anul 1939, ca mai apoi să emigreze în București și să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase. Acolo, ea a fost coordonată de profesorii Nicolae Dărăscu și Camil Ressu.
În anii III și IV de studiu ea a urmat cursurile Academiei Libere a profesorului Marcel Guguianu. Mai apoi, în perioada 1953 – 1959, ea a lucrat pictură religioasă cu Dumitru Dimitriu-Nicolaide. Pictorul a îndrumat-o atât în tehnicile de frescă și temperă, cât și în linogravură și xilogravură.
De-a lungul anilor, artista și-a afirmat în special calitatea de graficiană. Hortensia Masichievici a debutat cu „Portret de fetiță” la Salonul Oficial de Toamnă din 1943 (Desen, Gravură și Afiș). În anul 1958 ea a devenit membru în Uniunea Artiștilor Plastici, realizând în acest scop patru gravuri pe care le-a prezentat apoi la Expoziția Internațională de la Moscova. În perioada recentă, Hortensia Masichievici a realizat lucrări de grafică cu ajutorul calculatorului. De asemenea ea a scris și proză scurtă.