Toate jucăriile la locul lor. Cât de importantă este ordinea și disciplina în primii doi ani de viață?
Poate sună ciudat să înveți un copil să își pună lucrurile la locul lor când este încă aproape un bebeluș. Copiii trebuie să fie ordonați de mici pentru a ajunge adulți responsabili. Asta spun educatorii profesioniști. Practic ”cum îi înveți așa îi ai”. Astăzi vă explicăm cât de importantă este ordinea și disciplina în primii doi ani de viață ai copilului.
Spațiile și materialele de joacă au o mare influență asupra învățării copiilor. Menținerea ordinii în spațiile de joacă poate deveni o problemă reală. Ceea ce poate nu știm este că,în spatele acelei ordini se ascund o serie de alte lecții.
Găsirea lucrurilor în același loc îi permite copilului să anticipeze situații pe care le-a cunoscut și le-a explorat deja. Amintindu-vă unde ați plasat un obiect vă orientați în mediu mai rapid. Aceasta este teoria experților.
Maria Montessori spunea mereu că ”este necesar ca un copil să găsească ordine și stabilitate în mediul său, deoarece dezvoltarea lui se realizează prin tot ceea ce îl înconjoară”. Prin urmare, ordinea este prezentată ca una dintre nevoile fundamentale din timpul copilăriei. Ca și hrana sau odihna, de exemplu.
Între primul și al doilea an de viață are loc una dintre cele mai importante ”perioade sensibile”. Atunci copilul devine sau nu ”sensibil” la ordinea externă. Ordinea îl face pe cel mic să se simtă sigur în mediul înconjurător și este esențial să înțeleagă și să interiorizeze lumea din jur.
Găsirea lucrurilor în același loc permite anticiparea unor situații pe care le-ați cunoscut și explorat deja. Cunoașterea și amintirea plasării materialelor te ajută să te orientezi în mediu. Asta explică specialiștii. Practic, acestea le oferă securitate și autonomie celor mici.
Cum putem aplica conceptele Montessori în casa noastră
Dacă luăm în considerare diferitele etape de creștere, putem spune că după trei luni este ideal să avem un spațiu în care bebelușul să se poată mișca liber. Dezvoltarea motricității este importantă. Tocmai de aceea podeaua ar trebui să fie spațiul principal de joacă al bebelușului. Când încep mersul târâș, ordinea îi ajută pe copiii mici să nu se lovească de obstacole și să prindă curaj.
Ce aspecte putem lua în considerare
Profitați de ocazie pentru a curăța și arunca acele jucării sau materiale care sunt rupte sau incomplete.
Puneți jucăriile la înălțimea copilului, astfel încât să îi fie accesibile.
Observați care sunt jucăriile care le trezesc cel mai mult interesul celor mici și rotiți-le în raft din când în când. Puneți în față acele jucării pe care copiii nu le folosesc atât de mult. Astfel copiii vor învăța că nu este nevoie să aibă foarte multe ca să se joace. Așezați fiecare jucărie într-un loc desemnat, în tăvi, coșuri sau cutii.
Putem avea diferite colțuri de joc integrate în orice parte a casei, cum ar fi bucătăria. Aceasta este un mediu în care copiii tind să dorească să ajute.
Lăsați-i să vă ajute ei la aranjat pe rafturi. Astfel le arătați că fiecare jucărie și fiecare obiect are un loc anume care trebuie păstrat.
Băieții și fetele care simt că spațiile sunt importante acasă își dezvoltă gustul pentru întreținerea și ordinea fiecărui lucru. Acestor copii le este mai ușor să ajute la îngrijirea și colectarea lor.
Dicționar:
Maria Montessori: inițiatoarea pedagogiei alternative Montessori