Și peștii comunică. Unii fac asta de milioane de ani
Că vă vine să credeți sau nu, și peștii comunică. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York arată asta. Ba mai mult, asta nu e ceva nou. Se pare că sunt specii care comunică de milioane de ani.
Faptul că sunt pești care scot diverse sunete era cunoscut și înainte. Ceea ce nu se știa era că prin intermediul lor peștii comunică între ei. „Știm de mult timp că unii pești emit sunete. Dar sunetele peștilor au fost întotdeauna percepute ca niște ciudățenii rare. Am vrut să știm dacă acestea au fost cazuri izolate sau dacă există un model mai larg de comunicare acustică la pești”, a declarat autorul principal al studiului, Aaron Rice, conform eurekalert.org.
În realizarea studiului autorii au analizat o categorie de pești numită actinopterigieni. Din această categorie fac parte 99% din speciile de pești cunoscute din lume care au coloană vertebrală. Cercetătorii au găsit 175 de familii care reprezintă două treimi din speciile care comunică sau e posibil să comunice cu ajutorul sunetelor. Examinând arborele genealogic al peștilor, autorii studiului au descoperit că sunetul este atât de important, încât a evoluat de cel puțin 33 de ori separat de-a lungul a milioane de ani.
„Datorită deceniilor de cercetare fundamentală asupra relațiilor evolutive ale peștilor, acum putem explora multe întrebări legate de modul în care au evoluat diferite funcții și comportamente la cele aproximativ 35.000 de specii de pești cunoscute. Ne îndepărtăm de un mod de gândire strict centrat pe om. Ceea ce aflăm ne-ar putea oferi o perspectivă asupra factorilor care determină comunicarea sonoră și a modului în care aceasta continuă să evolueze”, a declarat coautorul William E. Bemis.
Cum au ajuns autorii la aceste concluzii
Pentru a scoate la iveală aceste rezultate, cercetătorii s-au folosit de trei surse de informații: înregistrări existente și lucrări științifice care descriu sunetele peștilor, anatomia unui pește și referințe din literatura de specialitate din secolul al XIX-lea. Anatomia peștilor i-a ajutat pe cercetători să vadă dacă aceștia au instrumente potrivite pentru a scoate sunete. Au avut în vedere anumite oase, dar și anumiți mușchi specifici pentru sunete.
„Comunicarea prin sunet este adesea trecută cu vederea în cazul peștilor. Deși aceștia reprezintă mai mult de jumătate din toate speciile de vertebrate vii. Probabil că au fost trecuți cu vederea pentru că peștii nu sunt ușor de auzit sau de văzut, iar știința comunicării acustice subacvatice s-a concentrat în principal pe balene și delfini. Dar și peștii au voci”, a declarat Andrew Bass. Acum, probabil întrebarea pe care mulți și-o pun e „despre ce vorbesc peștii?”. Ei bine, după spusele autorului Aaron Rice, peștii încearcă să-și găsească un partener sau să apere o sursă de hrană sau un teritoriu. De asemenea, peștii mai încearcă și să-i anunțe pe alții unde se află.