Igiena dentară la copii. Reguli din partea unui medic ortodont
Igiena dentară este foarte importantă atât la adulți, cât și la copii. Celor mici le plac dulciurile, însă, în lipsa unei igiene corecte, pot apărea carii, principalele probleme cu care se întâlnesc copiii. Iată câteva reguli ce ar trebui respectate pentru o igienă corectă.
Conform unui studiu mai vechi realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România, 83% din copiii cu vârstă de șase ani au dinții afectați de carii. Pentru a evita acest lucru e important ca cei mici să înțeleagă încă de la cele mai fragede vârste că trebuie să aibă grijă de dinții lor. Denisa Zaharia e medic specialist în ortodonție și ortopedie dento – facială și a fost prezentă într-un platou de televiziune unde a abordat subiectul igienei dentare la copii. Despre ce face un ortodont și care e diferența între el și stomatolog sau, cum îl mai numim noi, dentist, puteți afla de aici.
„E important ca părinții să conștientizeze importanța unor vizite cu cei mici încă de la apariția primilor dințișori. Pentru că în felul acesta ei se familiarizează cu mediul unui cabinet stomatologic, cu personalul de acolo. Și în acest fel, în momentul în care apare o problemă, nu le va mai fi frică de necunoscut, de ceea ce se va întâmpla acolo”, spune medicul ortodont Denisa Zaharia.
Dinții de lapte, la fel de importanți ca cei permanenți
Mulți părinți tind să nu-și ducă copilul la dentist câtă vreme acesta încă are dinții de lapte. Majoritatea merg pe principiul „Lasă, oricum cad și ies alții”. Din păcate această abordare nu e deloc corectă. „Trebuie să înțelegem că dinții temporari, dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca dinții adultului, dinții permanenți. Pentru că dacă îi îngrijim de mici de ei depinde modul în care ni se dezvoltă maxilarele, modul în care vor apărea dinții permanenți și sănătatea lor”, explică Denisa Zaharia.
Încă de mici copiii trebuie să învețe că:
E important să se spele pe dinți de două ori pe zi;
E important să avem dinții sănătoși;
După ce ne spălăm seara pe dinți nu mai consumăm produse îndulcite. Nici alimente, dar nici băuturi precum ceaiuri sau lapte îndulcit. Această regulă trebuie respectată deoarece acea peliculă rămâne pe suprafața dinților. Și, pe timpul nopții, ea creează un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor.