Se caută tineri voluntari pentru copiii din centrele de plasament. Cum te poți înscrie
Copiii din centrele de plasament din România au nevoie de voluntari. Programul educațional Ajungem MARI a dat startul unei noi campanii de recrutare.
Copiii din centrele de plasament din România au nevoie de sprijinul a 1.600 de voluntari în cadrul programului educațional Ajungem MARI. În total, în țară există peste 45.000 de astfel de copii și tineri. Oricine se poate înscrie.
În fiecare an, aproximativ 9.000 de copii ajung în centrele de plasament în urma abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile. Cei mai mulți dintre aceștia au suferit traume emoționale și au nevoie de ajutor pentru a le depăși. Din păcate, mulți nu beneficiază de acest ajutor și nu ajung să-și atingă potențialul.
Programul educațional Ajungem MARI îi sprijină pe acești copii de opt ani. În această perioadă, voluntarii Ajungem MARI i-au pregătit pe tineri pentru o viață independentă în momentul părăsirii sistemului de protecție. În cadrul activităților, micuții își fac temele, primesc meditații, merg în excursii sau în tabere și exersează bunătatea zi de zi.
Copiii au nevoie de tine
După cum spuneam, Ajungem MARI a început o nouă campanie de recrutare a voluntarilor. Este nevoie de oameni care să le ofere copiilor din centrele de plasament două ore pe săptămână din timpul lor și șansa la un viitor mai bun.
„Să fii voluntar Ajungem MARI este o mare responsabilitate, dar şi o extraordinară bucurie. Nu ai nevoie de vreun talent special, nici de multe facultăţi sau să operezi pe cord deschis. Vei lucra însă cu inimi fragile şi suflete mari, aşa că ai nevoie de empatie, de dorinţa de a avea impact în mod real şi de asumarea acestei responsabilităţi timp de 8 luni într-un an.
Să fii voluntar Ajungem MARI vine la pachet şi cu beneficii, printre care oportunităţile de dezvoltare personală prin traininguri realizate de specialiştii noştri – psihologi, coach, consilieri vocaţionali, oportunitatea de a avea un impact real „la birou” – ideile tale bune nu rămân doar într-o prezentare, ocazia de a ieşi din zona de confort, dat fiind că întâlnirile şi interacţiunea cu copiii din centrele de plasament pot fi pline de provocări.
Echipa noastră este alături de voluntari şi le oferă tot suportul de care au nevoie pe parcursul modulului de voluntariat”, a declarat într-un comunicat Vivianda Nicolae, coordonator proiecte Ajungem MARI.
Care este programul de lucru
Un astfel de modul de voluntariat durează opt luni. El va începe pe 15 noiembrie 2022 și se va finaliza pe 30 iunie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în viețile lor. Ei trebuie să știe că dacă își pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea brusc din viața lor.
Programul de lucru este de două ore pe săptămână. Activitățile pot fi atât fizice, cât și online în cazul în care nu există posibilitatea de a merge direct la beneficiarii proiectului. Doritorii vor trece inițial printr-un proces de selecție și pregătire.
Cei interesați nu vor fi testați pe baza culturii generale. Mai degrabă, etapele de pregătire sunt menite să îi ajute pe membrii organizației să aleagă oamenii potriviți, care înțeleg angajamentul pentru care se pregătesc.
Fie că ești licean, student sau adult, și tu poți fi voluntar. Majoritatea voluntarilor curenți au vârsta de minim 16 ani. Principalele calități de care ai nevoie este să fii comunicativ, implicat și dornic să ajuți copiii.
Perioada de înscrieri are loc în lunile august – septembrie. Testarea psihologică, interviul și training-ul încep imediat după acestea. Toate detaliile despre înscriere și etapele de selecție pot fi găsite accesând acest link.