S-a dat alarma la înghețată, în toată Europa: 10 sortimente sunt otrăvite și se retrag din magazine. Vedeți dacă ați cumpărat deja din lotul compromis
S-a dat alarma la înghețată în toată Europa. 10 sortimente sunt otrăvite și se retrag din magazine. Returnați imediat aceste produse în cazul în care le-ați achiziționat recent.
S-a dat alarma la înghețată! Autoritățile belgiene sunt primele care au retras de pe piață 10 sortimente de înghețată cu vanilie Haagen-Dazs. În urma unui control s-a descoperit că unul dintre loturile testate conținea un compus cancerigen. Este vorba de oxidul etilenă care este un pesticid interzis în Europa de ani de zile. Furnizorul de vanilie a fost identificat ca și principală cauză a problemei.
Agenția federală pentru siguranța alimentară a publicat lista celor 10 produse vizate. Toate acestea au fost retrase din toate magazinele din țară. Cei ce au cumpărat produsele au fost sfătuiți să nu le consume. General Mills, deținătorul Haagen-Dasz, s-a oferit să le colecteze și să le ramburseze pe toate.
Grupul american General Mills a retras voluntar de la vânzare patru loturi de înghețată comercializată în Franța sub brandul Haagen-Dazs la începutul lunii iulie. Și în acel caz a fost descoperită în componența produselor oxidul de etilenă. Magazinele care au distribuit în Belgia și Luxemburg înghețata contaminată sunt: Carrefour, Resuma, Colruyt, Delfood, Delhaize, Makro, Match, Cora, Bidfood, Ceges, Romeck, Mekabe și AET.
Cum a apărut înghețata
Că vă vine să credeți sau nu, primă formă de înghețată pe băț a apărut, din neatenția unui copil, în anul 1905. Pe când avea doar 11 ani, într-o zi de iarnă, Frank Epperson, care a locuit în San Francisco, și-a preparat o băutură din apă minerală și un praf concentrat de fructe.
Practic, și-a făcut un suc la plic, cum am zice noi. Băiatul a lăsat în pahar bățul cu care a amestecat și, din greșeală, a uitat paharul afară, peste noapte. Din cauza temperaturilor scăzute sucul a înghețat, iar a doua zi a descoperit că sucul lui stă pe băț. Curios, băiatul a gustat din invenția sa și i s-a părut chiar bună.
Deși așa a luat naștere înghețata pe băț, invenția nu a fost brevetată decât peste vreo 18 ani de atunci, scrie lemelson.mit.edu. În 1923 Frank Epperson s-a decis să solicite un brevet pentru invenția lui și a hotărât să o numească înghețata „Eppsicle”.
La acea vreme Frank era tată, iar copiii lui au început să se refere la invenția lui ca „Popsicle” în loc de „Eppsicle”. Văzând asta, inventatorul a schimbat mai târziu numele așa, iar el a rămas timp de aproape un secol.