Obezitatea în rândul copiilor, o problemă globală. Care este situația în România
Obezitatea în rândul copiilor este cea mai mare problemă a secolului XXI. O mulțime de țări, printre care și România, se confruntă cu ea, mai ales în urma pandemiei.
Obezitatea în rândul copiilor a devenit în ultimele decenii o problemă globală. De fapt, ea este considerată ca fiind cea mai mare problemă de sănătate a secolului curent. În anul 2016, numărul copiilor supraponderali cu vârsta sub cinci ani a fost estimat undeva la 41 de milioane. Aproape jumătate dintre aceștia trăiau în Asia, în timp ce un sfert trăiau în Africa.
Majoritatea copiilor obezi tind să rămână așa și atunci când devin adulți. Ei riscă să dezvolte de-a lungul vieții probleme serioase precum diabetul sau diverse boli cardiovasculare. Anul trecut, obezitatea a fost principala cauză a 2,8 milioane de decese. Din fericire, supraponderabilitatea poate fi prevenită prin educație.
Oamenii nu fac mișcare
Principala cauză a obezității este un dezechilibru între numărul de calorii consumate și cele folosite de corpul nostru pentru energie. Această creștere a gradului global de obezitate are mai multe cauze.
În primul rând, dieta globală se îndreaptă către alimente bogate în grăsimi și zahăr, dar cu un nivel redus de vitamine, minerale și alți micronutrienți. Totodată, oamenii au devenit mult mai sedentari, adică lipsiți de activitate fizică. Nu este greu de înțeles de ce. Vizionatul de filme sau seriale, gaming-ul și multe alte hobby-uri moderne nu necesită mișcare.
Spre deosebire de adulți, copiii și adolescenții nu pot alege mediul în care trăiesc și nici mâncarea pe care o consumă. De asemenea, ei nu înțeleg consecințele pe termen lung a comportamentului lor. Din această cauză, părinții trebuie să acorde o atenție sporită dietei copiilor pentru a-i ajuta în lupta cu obezitatea.
România este pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă
Din păcate, această problemă este foarte întâlnită și în țara noastră. România este pe primele locuri în Europa când vine vorba despre obezitatea în rândul copiilor. Aproximativ 40% dintre copii au probleme cu greutatea.
Părinții români își lasă copiii să mănânce haotic. Chipsurile și dulciurile sunt nelipsite din dietele micuților din România. De cele mai multe ori nu se respectă nici cele trei mese pe zi.
Pentru a combate această problemă, parlamentarii au propus la începutul verii taxarea suplimentară a dulciurilor și a produselor ce conțin zahăr. Față de alte țări, alimentele din România conțin cu 46% mai mult zahăr. Situația este cu atât mai gravă cu cât țara noastră se situează pe ultimul loc în Europa la consumul de legume verzi și fructe în rândul copiilor.
Și India se confruntă cu această problemă
India este o altă țară care se confruntă cu această problemă. Eforturile de a combate malnutriția au dus, din păcate, în cealaltă extremă. Acum autoritățile depun eforturi pentru a combate și obezitatea în rândul copiilor, nu doar lipsa de hrană.
Un studiu din 2019 efectuat în orașul Delhi și în suburbiile sale a scos la iveală faptul că cel puțin 40% dintre minori sunt supraponderali sau obezi. Principala cauză este lipsa de educație alimentară, dar și lipsa de mișcare a copiilor indieni.
De asemenea, mass-media nu depune eforturi pentru a educa populația. Pe canalele de televiziune din India sunt promovate constant sucurile carbogazoase și junk food-ul.
Medicii indieni au tras un semnal de alarmă către autorități cu privire la această problemă. Vă amintim că în Spania s-au luat deja măsuri similare. Guvernul spaniol a interzis difuzarea reclamelor pentru alimente nesănătoase pe canalele destinate copiilor.