Muzeul Național de Istorie vă invită să descoperiți folclorul cu ajutorul unor păpuși
Muzeul Național de Istorie vă invită la o expoziție inedită, și anume „Păpuși și costume populare de epocă”. Cu toții aveți șansa acum să descoperiți folclorul cu ajutorul unor păpuși.
Asociația „Muzeul Jucăriilor” a decis să prezinte publicului peste o mie de păpuși în costume populare și de epocă. Acestea vor putea fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României în perioada iulie – septembrie. Este vorba despre cea mai mare colecție de acest fel prezentată publicului până acum.
Expoziția „Păpuși și costume populare și de epocă” conține 200 de piese în costume populare românești. Ele au fost realizate în perioada 1960 – 1980 la cooperative precum „Arta Crișana” dar și multe altele.
Celelalte 800 de păpuși sunt îmbrăcate în costume populare tradiționale și de epocă din diverse țări precum Franța, Spania, Germania, Țările de Jos și Italia. Astfel vizitatorii vor putea trăi cultura unora dintre cele mai importante țări din Europa prin intermediul unor figurine.
Păpușile vor fi acompaniate de pliante și cataloage din epocă
Toate păpușile prezintă la scară redusă elemente de port tradițional caracteristice diferitelor regiuni din România. Ele păstrează însă toată stilizarea necesară, linia și motivele decorative specifice. Figurinele în costume populare vor fi acompaniate de pliante și cataloage din epocă ce le descriu. Expoziția va putea fi vizitată la sediul Muzeului Național de Istorie a României de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.
„Păpușile îmbrăcate în costume naționale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere și măiestrie, având rolul de a înfrumuseța interiorul locuințelor și contribuie totodată la cunoașterea portului popular din diferite regiuni ale țării”, se precizează într-unul dintre pliantele păpușilor.
În cazul în care o să vizitați expoziția veți fi bucurați de sobrietatea cromatică și eleganța liniei costumelor populare din nordul Moldovei. Acestora li se va alătura culorile și voiciunea costumelor maramureșene și oșenești. Nu putem uita de finețea costumelor oltenești sau de eleganța țipătoare a costumelor argeșene și bănățene. Nu în ultimul rând, veți fi uimiți de rafinamentul costumelor din Transilvania