Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru că e vară, e cald, iar noi căutăm temperaturi mai prietenoase, azi vorbim despre Rezervația Naturală Cheile Râmețului din județul Alba. Aceasta are o suprafață de 40 de hectare și e situată pe teritoriul administrativ al comunei Râmeț, satul Cheia. Conform Consiliului Județean Alba, zona este una complexă, iar peisajul pitoresc și foarte puțin modificat de om prezintă calcare care conservă o serie de plante rare, unele fiind considerate monumente ale naturii.
„Păstrând marcajul albastru al traseului de traversare a Cheilor Râmețului pot fi admirate grote, blocuri mari de stâncă și un loc deosebit, mai domol, numit Portal, care descrie o arcadă. Probabil un ultim vestigiu dintr-o peșteră prăbușită. Poteca ocolește portalul și se îndreaptă către sectorul cel mai îngust al cheii denumit „La Cuptor”. Un alt traseu este cel numit „Brâna Caprei”, care pornește din chei, dinainte de portal, urcând pe niște cabluri. Acest traseu străbate cheile pe o cărare suspendată cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor. Traseul nu este amenajat pentru turiști, presupunând pasaje de cățărare pentru depășirea unor obstacole”, informează cheileinalba.ro.
Vara, cel mai potrivit moment pentru a vizita Cheile Râmețului
Deși este vorba despre cel mai mare obiectiv natural al părții centrale a Trascăului, acesta nu e foarte vizitat de turiști. Asta din cauza accesului dificil. Traseul se face la pas, pe unele porțiuni chiar prin apă, și e nevoie de multă atenție deoarece zona e stâncoasă și alunecoasă. Fiind vorba de pereți stâncoși printre care se află apă, cel mai bine e să vizitați Cheile Râmețului acum, vara. Asta deoarece debitul apei e scăzut, iar mersul prin apă va fi mai ușor, dar și mai sigur. Bineînțeles, în cazul în care vreți să porniți în această aventură, nu uitați să vă încălțați cu bocanci.
Căile de acces la Cheile Râmețului, prezentate de cei amintiți mai sus, sunt următoarele:
Pe DC 78 modernizat din Teiuș până la Mănăstirea Râmeț și nemodernizat până la intrarea în chei;
Pe DJ 107 din Aiud până în localitatea Râmeț, de unde pe drumul comunal paralel cu Valea Brădeștilor se coboară în satul Cheia.
Dacă aceste indicații de orientare sună prea complicat, atunci mai avem o variantă. Google Maps știe foarte bine unde sunt Cheile Râmețului, iar voi trebuie doar să intrați aici și să-i spuneți care e punctul vostru de plecare.