28 iulie – Ziua Națională a Ambulanței. Cum arăta ea înainte
Din anul 2015, în fiecare an în România se sărbătorește Ziua Națională a Ambulanței. Data de 28 iulie nu a fost aleasă întâmplător. În 1906, la inițiativa profesorului dr. Nicolae Minovici, în aceeași dată, a apărut prima „Salvare” din București.
An de an cu ocazia acestei zile autoritățile locale, ONG-urile, muzeele și alte instituții pot organiza evenimente pentru a recunoaște meritele serviciului român de ambulanță. „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”. Acesta era sloganul Societății de Salvare din București, așa cum se numea pe atunci. Azi se împlinesc 116 ani de când, la noi în țară, funcționează acest sistem ce salvează vieți. Cu toții știți cum arată o ambulanță. O recunoașteți dintr-o mie. Ei bine, la început ambulanța nu arăta deloc așa. Nici măcar nu era o mașină. Pacientul era transportat cu o trăsură construită după modelul celor vieneze. Ea era trasă de doi cai și condusă de un birjar, iar medicul venea în urma lui cu bicicleta și trusa medicală, conform Muzeului Nicolae Minovici.
Istoria ambulanței
De-a lungul anilor, au apărut schimbări în ceea ce privește acest serviciu de ambulanță. În 1908 au apărut medicii interni și sanitarii, dar s-a instalat și primul telefon propriu. Apoi, în 1912, au apărut primele ambulanțe auto, ele fiind aduse de la Paris, conform assb.ro. Salvarea și Spitalul de Urgență au luat naștere în 1943. În 1992 a avut loc un alt eveniment important. Atunci s-a înființat, în cadrul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București, prima școală de Ambulanțieri și Operatori Registratori de Urgență din România. Trei ani mai târziu, în 1995, au apărut și Serviciile Județene de Ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București.
Ambulanțele moderne au apărut în anul 2001, printr-un program finanțat de Banca Mondială. Înainte, când aveau o urgență, oamenii sunau la numărul gratuit 961. Abia în perioada 2003 – 2005 a fost introdus sistemul unic de urgență 112, cel pe care-l folosim și azi și cel care include toate tipurile de servicii de intervenție (ambulanță, poliție, pompieri, jandarmi etc.).