Invențiile au schimbat viața oamenilor. Centura de siguranță, cea care salvează o mulțime de vieți
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre centura de siguranță, cea care a salvat, și salvează în continuare, o mulțime de vieți.
Un lucru important pe care trebuie să-l facem atunci când ne urcăm într-o mașină e să ne punem centura. Însă care e povestea ei? Cum a apărut și cine a inventat-o aflați azi. Până să apară centura pe care o știm azi, mașinile erau dotate cu centuri în două puncte. Acestea se fixau de-a lungul corpului, cu o cataramă plasată deasupra abdomenului. Din păcate acest sistem de prindere, în caz de accidente de mare viteză, putea provoca leziuni interne grave.
Povestea centurii pe care o vedem azi în mașini
În 1959 mașinile au început să fie dotate cu centuri în trei puncte. Cel care a creat această invenție a fost inginerul suedez Nils Bohlin, care s-a născut chiar în luna iulie. Mai exact în 17 iulie 1920. În anii 1950 inginerul a proiectat scaune ejectabile pentru avioanele de vânătoare, iar în 1958 compania Volvo Car Corporation l-a angajat pentru a fi primul inginer șef de siguranță. Decizia de a spori măsurile de siguranță din mașini a venit după ce o rudă a directorului general al Volvo a murit într-un accident de mașină.
În cazul avioanelor centurile de siguranță erau prevăzute cu patru puncte. Nils Bohlin știa că acel sistem nu ar fi fost bun într-un automobil. Așadar, inginerul s-a concentrat și în final a reușit să ofere o metodă eficientă de protecție a șoferului și a pasagerilor în cazul unui accident. În decurs de un an Bohlin a dezvoltat centura de siguranță cu trei puncte de prindere, introdusă pe automobilele Volvo în 1959. Noile centuri asigurau atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului.
În interesul siguranței, Volvo a pus gratuit la dispoziția celorlalți producători auto noul model de centură de siguranță. De-a lungul timpului, inginerii au lucrat pentru a îmbunătăți centura în trei puncte, dar designul de bază rămâne cel al lui Bohlin. La momentul morții lui, în septembrie 2002, Volvo a estimat că centura de siguranță a salvat peste un milion de vieți în cele patru decenii de la introducerea ei. Numai în Statele Unite, conform National Highway Traffic Safety Administration, citat de history.com, centurile de siguranță salvează peste 11.000 de vieți în fiecare an.
Dicționar
Scaun ejectabil: scaun într-un avion foarte rapid, prevăzut cu un dispozitiv care, în caz de pericol în zbor, îl proiectează în afară pe pilot cu parașuta lui.