Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un bijutier. Aflați mai multe despre o meserie ce necesită răbdare.
Pentru a afla cât mai multe despre această meserie am stat de vorbă cu Loredana Morar. Ea lucrează la o bijuterie din Timișoara, iar meseria o practică de peste 30 de ani. Pentru început, Loredana ne-a explicat ce înseamnă să fii bijutier. „În primul rând ca bijutier trebuie să fii iubitor de frumos, să îți dorești să-i faci fericiți și pe cei pentru care creezi bijuteriile și să înveți să simți ce-ți place. Să simți materialul, să pui suflet, astfel încât să-ți placă și ție în momentul când va fi finalizată bijuteria”, ne spune Loredana Morar.
Mai departe am vorbit despre ce face, concret, un bijutier. Pe lângă faptul că dă naștere unor bijuterii, tot el este și cel care le și repară, dacă e cazul. „Un bijutier este cel care poate crea și un obiect la cerința clientului. Când clientul vine cu o schiță, cu un desen, cu o fotografie sau cu o poză dintr-o revistă, atât timp cât obiectul pe care și-l dorește nu este unul turnat, care înseamnă făcut după o matriță, atunci îi pot explica că obiectul efectuat manual va semăna cu cel pe care și-l dorește. Sau îi pot spune că nu se poate executa, pentru ca nu cumva la final să fie dezamăgit imaginându-și un anumit model și execuția să nu fie cea pe care și-o dorește”, ne-a explicat Loredana Morar.
Poate și voi ați auzit de „designerul de bijuterii”. Ei bine, e important de știut că acesta nu trebuie confundat cu bijutierul. Care e diferența între ei ne-a spus Loredana Morar. „Designerul de bijuterii este ceva mai nou. Este o meserie nouă. Designerul de bijuterii este cel care creează niște proiecte după care vor fi executate bijuteriile. Designerul creează un tipar, apoi urmează croitorul, în cazul obiectelor de vestimentație. Tot așa e și la noi făcută diferența. Designerul creează modele și le așterne pe hârtie, iar bijutierul este cel care efectuează lucrarea de fapt”, spune Loredana Morar. Designerii de bijuterii au apărut relativ recent. Până să apară ei, bijutierii erau cei care își făceau schițele despre care vorbeam mai sus. Practic, azi, bijutierii care-și fac singuri schițele sunt și designeri de bijuterii.
„Materialele cu care lucrează un bijutier sunt atât metale, cât și diferiți acizi. Sunt materiale pe care le folosești în anumite etape ale executării bijuteriilor. Unele dintre ele se folosesc la început, adică atunci când topești metalul, altele se folosesc în timpul executării obiectului și altele se folosesc la final, pentru a degresa, pentru a curăța obiectul ca să poți ulterior să-l finisezi și să-i dai o formă finală. Acestea sunt materialele cu care lucrezi efectiv. Ca metale, se folosesc atât cele prețioase, cât și cele neprețioase. Pe cele prețioase le prelucrăm și executăm bijuterii din ele, în timp ce din cele neprețioase uneori ne facem șabloane sau încercăm piesa pe care urmează să o executăm dintr-un metal prețios, ca să nu distrugem materialul”, explică Loredana Morar. Tot ea ne-a spus și cum intră în posesia materialelor prețioase, iar pentru a afla vă invităm să urmăriți materialul video disponibil mai sus.
Bijuteriile sunt obiecte mici pentru realizarea cărora trebuie să ai răbdare și să lucrezi migălos. Un bijutier lucrează cu aceste obiecte mici toată ziua, așa că am fost curioși să aflăm cât de greu e și cât timp e necesar pentru realizarea unei bijuterii. „Greu nu este nimic dacă îți place. Ai însă nevoie de răbdare. Dacă îți pierzi repede răbdarea, orice ți se pare foarte greu. Aproape imposibil. Este delicat să faci bijuterii și de aceea trebuie să știi să-ți folosești ambele mâini. Pentru că ai tot timpul o pensetă într-o mână. Dacă nu ai o pensetă, ai un clește în care ți piesa.
Deci, într-un clește mic ți piesa, iar cu mâna cealaltă pilești, îi dai o formă. Nu te poți grăbi. Să nu înțelegeți că toată lumea e foarte relaxată acolo. Că te și enervezi. Ideea este că trebuie să-ți păstrezi calmul cât mai mult. Cu cât ești mai liniștit, cu atât reușești mai repede, apropo de timp. Durează și în funcție de starea ta, și de maleabilitatea materialului. Sunt mai mulți factori care influențează”, ne explică Loredana Morar.
Bijuteriile sunt de mai multe feluri: lanțuri, brățări, cercei, inele etc. Loredana ne-a spus la care îi place cel mai mult să lucreze și de unde se inspiră atunci când dă naștere unor bijuterii. De asemenea, tot ea ne-a povestit și care sunt pașii pe care îi urmează atunci când se apucă să facă o bijuterie. Despre toate acestea puteți afla urmărind interviul video de mai sus, iar în acest articol regăsiți imagini care exemplifică etapele pe care Loredana Morar le-a prezentat.
Pentru a deveni bijutier nu e neapărat nevoie să urmezi o anumită școală. Există cursuri care pot fi parcurse, iar pentru ele puteți aplica oricând. „N-aș vrea să informez greșit, dar nu știu dacă mai este școală profesională (n.r. duală) care să aibă clasă dedicată pentru meseria aceasta. Dar meseria nu este pierdută. Pentru că e o meserie ce poate fi învățată. Poate e prea mult spus “la orice vârstă”, dar nu înseamnă că dacă deja avem o meserie sau practicăm o meserie, nu putem învăța meseria de bijutier.
Să nu uităm că sunt foarte mulți cei care fac mărțișoare, cercei, și nu au neapărat un curs sau o școală. De acolo putem înțelege că oamenii, dacă au imaginație, răbdare și înclinație spre artă, spre frumos, spre meserii pe care le fac cu mâna și cu nimic care îi ajută, pot învăța la orice vârstă. Sunt școli de meserii care au cursuri de bijutieri și acolo te poți înscrie la orice vârstă”, ne-a explicat Loredana Morar.
Principala calitate pe care trebuie să o ai dacă vrei să devii bijutier este răbdarea. Pe lângă asta, e bine dacă ai talent la desen și mai ales dacă poți să vizualizezi bijuteria desfășurată. La fel ca la matematică, în cazul unui cub, spre exemplu, pe care îl vezi “desfăcut”, in plan. E foarte important să faci asta pentru a putea apoi să-ți realizezi piesele de care ai nevoie pentru a forma bijuteria. „Trebuie să simți că vrei să faci ceva frumos ca să bucuri un suflet. Și dacă poți să faci asta atunci poți să fii bijutier. Cu siguranță”, spune Loredana Morar.
De fiecare dată, în cadrul rubricii, îi rugăm pe invitați să ne spună ce le place cel mai mult și ce le place cel mai puțin la meseria pe care o practică. „Ca în fiecare meserie sunt anumite faze care nu-mi plac. De exemplu fazele în care mă murdăresc cel mai tare. Dar se poate ca azi, în starea pe care o am, să nu-mi placă faza asta, iar mâine să nu-mi mai fie groază dacă e necesar să parcurg aceeași etapă. Ce nu-mi place e că stai foarte mult concentrat și obosești. Ne controlăm ca nici măcar să nu clipim foarte des și la o anumită vârstă asta devine o problemă. Te dor ochii pentru că ești atât de concentrat. Privind fix fiecare parte pe care urmează să o asamblezi, uiți și să clipești. E o oboseală pe care eu încep să o simt.
Nu-mi mai place că mă murdăresc sau nu-mi place câteodată că mă expun substanțelor toxice. Ce-mi place cel mai mult e când văd obiectul gata. Îmi place să văd că e curat, că e așa cum trebuie și îmi place să savurez privirea clientului când își primește obiectul. Aceasta e cea mai mare mulțumire de fapt. Încântarea clientului îți dă o satisfacție pe care n-o pot descrie. Nu o să găsesc niciodată cuvintele potrivite sau suficiente să descriu ce simți când vezi mulțumirea aceea”, ne spune Loredana Morar.
Pentru că are o experiență de peste 30 de ani, nu puteam încheia discuția fără să o rugăm pe Loredana să le dea copiilor câteva sfaturi cu privire la ce înseamnă să fii bijutier. „Înseamnă să nu-ți fie teamă de nou. Înseamnă să fii dispus să înveți cât mai mult. Înseamnă să vrei să continui și dacă ai senzația că n-o să poți sau că nu ești în stare. Nu ai voie să-ți faci ție asta, adică să te oprești, doar fiindcă te-ai speriat sau că nu ți-a ieșit ceva. Nici măcar mâncarea nu-ți iese la fel de bună de fiecare dată. Iar când încerci ceva pentru prima dată, nu iese perfect. La fel e și în cazul bijuteriilor.
Și atunci trebuie să ai încredere în tine și să pornești așa: „știu că vreau, știu că pot, știu că o să reușesc”. Și dacă cumva ai două mâini “stângi”, căci se poate și asta, nu e un capăt de lume. Poți nu neapărat să produci bijuterii, dar poți să le prezinți. Se poate să lucrezi într-o bijuterie și să ajuți un om să se hotărască să-și aleagă o bijuterie potrivită”, mai spune Loredana Morar.
Discuția noastră cu Loredana a fost mult mai lungă, iar aici aveți o mică parte din tot ce ne-a zis. Ea ne-a povestit și despre ce voia să se facă atunci când era mică și cum a ales această meserie, dar și despre primele bijuterii create. Pentru a afla și mai multe detalii despre ce face un bijutier vă invităm să urmăriți întregul interviu pe care-l regăsiți mai sus sau pe canalul nostru de YouTube, aici.
O meserie prețioasă. Ce face un gemolog ne spune David Giurgiu