Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Tokelau, țara porcilor acvatici
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Tokelau, țara porcilor acvatici. Din cauza schimbărilor climatice, acest teritoriu al Noii Zeelande este pe cale de dispariție.
Tokelau este un teritoriu insular al Noii Zeelande din sudul Oceanului Pacific care este format din trei atoli. Regiunea se află la 480 de kilometri la nord de Samoa și la aproximativ 3.900 de kilometri la sud-vest de Hawaii. Deși pare ciudat, Tokelau nu are o capitală centrală. Fiecare atol are propriul său centru administrativ. Populația țării este de doar 1.400 de oameni.
După cum spuneam, această regiune este formată din trei atoli: Fakaofo, care are patru kilometri pătrați, Nukunonu, care are 4,7 kilometri pătrați, și Atafu, care are 3,6 kilometri pătrați. Fiecare atol constă din mai multe insulițe formate din corali.
Țara porcilor acvatici
Înălțimea insulelor nu este deloc mare. Ele se ridică la doar 2,4 – 4,5 metri deasupra nivelului apei. Asta înseamnă că topirea calotei glaciare pune în pericol existența Tokelaului. Climatul este unul tropical, cu două anotimpuri. Între aprilie și noiembrie este sezonul ploios și vânturos, în această perioadă făcându-și apariția cicloanele.
Temperatura anuală medie este de aproximativ 28 °C. Ea scade în anotimpul ploios. Insulele sunt acoperite de multă vegetație, în total existând peste 40 de specii de plante. Printre acestea se numără cocotierii, dar și multe alte tipuri de copaci polinezieni. Printre animalele găsite pe insulă se numără șobolanii, șopârlele, păsările marine, câteva specii de păsări migratoare și o specie de porci marini.
Da, ați auzit bine! Tokelau este țara porcilor acvatici. Aceștia trăiesc pe Fakaofo, cel mai sudic atol, și au evoluat în așa fel încât să poată înota pentru a prinde țipari. Picioarele lor sunt diferite față de cele ale porcilor obișnuiți. În timp ele s-au transformat în adevărate labe de înot. Ce e și mai interesant este că turiștii pot înota alături de simpaticii porci în schimbul unei taxe.
Locuitorii au fost răpiți și transformați în sclavi
Conform limbii vorbit de oameni, cercetătorii sunt de părere că insulele au fost colonizate pentru prima oară de către Samoa. Primii europeni care au descoperit Tokelau au fost britanicii și au sosit abia în anul 1765, numind Atafu „Insula Ducelui de York”.
În anii 1820, insula s-a transformat într-un popas pentru vânătorii de balene. În anii 1840 au sosit din Franța primii misionari creștini. În anul 1863, peruvienii au sosit pe insule și au răpit o mulțime de locuitori pentru a-i transforma în sclavi. De asemenea, ei au adus și boli care au redus populația la doar 200 de indivizi.
Britanicii au devenit cu adevărat interesați de insule în anul 1877, transformând Tokelau într-un protectorat în anul 1889. În anul 1916, teritoriul a fost trecut în administrația Coloniei Insulelor Gilbert și Ellice. Mulți locuitori au migrat atunci pe o insulă numită Banaba pentru a munci.
Este alimentat de panouri electrice
Administrația Tokelaului i-a revenit Noii Zeelande în anul 1925, teritoriul fiind administrat împreună cu Samoa. În anul 1948 a început o migrație puternică a locuitorilor către Samoa. Mai apoi, această migrație s-a mutat către Noua Zeelandă în anii ’60. Grupul de insulițe a fost numit în mod oficial Tokelau în anul 1976.
În anul 1994, puterea de decizie a fost transferată guvernului local care nu a încercat să-și obțină independența. În anul 2000, Noua Zeelandă a declarat că este dispusă să-i ofere statutul de stat independent teritoriului doar dacă și Tokelau vrea asta.
În anul 2012, Tokelau a finalizat un proiect bazat pe energie solară finanțat de guvernul neo zeelandez. Mulțumită acestuia, fiecare atol își poate genera singur aproape destulă energie electrică. Noile panouri solare le-au permis locuitorilor să renunțe la generatoarele alimentate cu diesel.
Au un stil de viață concentrat pe familie și comunitate
Originea locuitorilor este polineziană. Oamenii din Tokelau sunt foarte asemănători din punct de vedere cultural și lingvistic cu cei din Samoa. Deși au o limbă proprie care este și limba oficială, limba engleză este foarte folosită. Majoritatea locuitorilor sunt creștini, 70% fiind protestanți iar 30% catolici. Atafu este cea mai locuită insulă dintre cele trei.
Educația este gratuită și obligatorie pentru copiii cu vârsta între cinci și 14 ani. Prezența la școală este de aproape 100%. Fiecare atol are propriile școli primare și secundare. Cei ce doresc să urmeze o educație superioară trebuie să migreze în Samoa, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă sau Niue. Există multe burse destinate locuitorilor din Tokelau pentru universitățile din aceste țări.
Stilul de viață al locuitorilor din Tokelau se numește Faka-Tokelau. Acesta se concentrează pe viața de familie și de comunitate. Fiecare sat are propriul său consiliu al bătrânilor care iau cele mai importante decizii. Ei sunt într-un fel reprezentanții familiilor.
Curiozități despre Tokelau
Tokelau este a doua cea mai mică țară din lume ca și populație după Vatican.
Deși este foarte mică, ea este cea mai bogată țară din Polinezia.
Tokelau este un sanctuar al rechinilor. Nimeni nu are voie să pescuiască aceste animale marine în apropierea insulelor.