Alertă pentru părinți. Toți ar trebui să citească! Mâncarea pentru bebeluși gata preparată e zahăr la cutie și aproape nimic altceva
Mâncarea pentru bebeluși conține mai mult zahăr decât sucurile acidulate. Asociația Dentară Britanică îi avertizează pe părinți că cei mici sunt supuși riscului apariției problemelor dentare.
Dentiștii din Regatul Unit trag un semnal de alarmă pentru părinți. Mâncarea pentru bebeluși conține mai mult zahăr decât sucurile acidulate. În ritmul acesta, cei mici se vor confrunta cu multe probleme dentare.
Cercetătorii au efectuat un studiu pe 109 companii producătoare de piure pentru bebelușii cu vârsta sub un an. În urma analizelor, aceștia au ajuns la concluzia că peste un sfert dintre produse conțin mai mult zahăr decât sucuri precum Coca-Cola. Unele produse conțineau chiar două treimi din cantitatea zilnică de zahăr recomandată pentru un adult.
Companiile îi mint pe consumatori că produsele nu conțin zahăr
Conform Asociației Dentare Britanice (BDA), rezultatul contrazice afirmațiile companiilor cum că produsele lor conțin doar zahăr de proveniență naturală sau că nu conțin deloc îndulcitori artificiali. Toate produsele cu o cantitate mare de zahăr pretindeau chiar că sunt organice și că sunt bogate în fibre.
Acest studiu vine după un alt studiu similar efectuat în anul 2021. Cel din urmă viza cantitatea de zahăr găsită în gustările pentru bebeluși precum biscuiții sau batoanele de ovăz. Dintre acestea, doar șase aveau o cantitate potrivită de zahăr.
Eddie Crouch, președintele BDA a declarat conform Independent că „marketingul nesincer le oferă părinților impresia că fac alegeri sănătoase pentru copii lor alegând astfel de produse. Acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr. Afirmații precum <<Fără zahăr>> nu înseamnă nimic dacă cei mici consumă cantitatea de zahăr a unei doze de suc.”
Obezitatea infantilă este o problemă pe tot globul
Obezitatea infantilă, adică la copii, a devenit o problemă reală peste tot în lume. La nivel global aproximativ 17% dintre copiii cu vârste cuprinse între doi și 19 ani sunt obezi. În plus, în țările din Uniunea Europeană și SUA s-a ajuns ca unul din trei copii să aibă o greutate peste limita normală.
Nici țara noastră nu stă foarte bine în ceea ce privește excesul ponderal la copii. Pe parcursul a 6 săptămâni, studenții Facultății de Medicină și Științe Biologice din Suceava au evaluat 418 elevi cu vârste cuprinse între 7 – 15 ani, cu o pondere ușor mai ridicată a fetelor (50,24%) comparativ cu numărul de băieți (49,76%).
În urma evaluării clinice nutriționale, s-a constatat că 46% dintre elevi au exces ponderal. Mai exact, 102 elevi sunt supraponderali (24%), 91 elevi prezintă obezitate (22%), 10 elevi (2%) sunt subponderali și doar 215 elevi (52%) sunt normoponderali.