Părinții elevilor nu sunt de acord cu concursul de admitere în colegii. Sute de persoane au semnat petiția
Se pare că noile proiecte de lege din domeniul educației nu sunt pe placul tuturor. Părinții elevilor nu sunt de acord cu concursul de admitere în colegii, iar acest lucru reiese din sutele de semnături adunate la o petiție din mediul online.
Printre noile proiecte de lege anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se numără și cel care le oferă șansa elevilor să susțină un examen de admitere într-un liceu. „Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus. Aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale. Urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de Colegiu Național. Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri. 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, a declarat Sorin Cîmpeanu, atunci când a prezentat proiectele de lege.
De ce sunt nemulțumiți părinții
În urma acestui anunț, pe internet a apărut, în 19 iulie, o petiție numită „Fără concurs separat de admitere în colegii”. Aceasta a strâns, până la momentul redactării acestui material, 1.706 semnături. Autoarea petiției a evidențiat în descrierea petiției motivele pentru care o astfel de lege nu ar fi potrivită.
„În data de 14 iulie 2021 Ministerul Educației a publicat proiectele de legi ale educației prin care elevii din clasa a opta vor da mai întâi un concurs de admitere la colegii, cu subiecte făcute intern de fiecare colegiu, iar în urma acestui concurs se vor ocupa 90% din locuri. Considerăm că în acest mod:
se încurajează meditațiile cu profesorii din colegii;
dispare corectitudinea cu privire la admitere – se pot face subiecte cu dedicație;
dispare transparența admiterii – corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe;
este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști unde să se înscrie la admitere;
nu se asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților”, se arată în descrierea petiției.