Alertă. Lubeniță otrăvitoare. Tot mai mulți copii și părinți se îmbolnăvesc
Alertă în toată țara! Tot mai mulți părinți au reclamat pe internet cazuri de îmbolnăviri în urma consumului de lubeniță otrăvitoare.
Tot mai mulți părinți se plâng pe grupurile de Facebook în urma consumului de lubeniță. Într-o postare recentă pe grupul Mămici Mai Tari ca Google, o mămică a povestit că de doi ani de zile se intoxică după fiecare felie. Recent, după prima bucată lubeniță din acest sezon, ea a căzut la pat timp de două zile.
„Prima zi durere mare de cap, vomă, stat doar în pat cu rău și slăbiciune. Durerea de cap nu trece. A doua zi de rău, pe parte intestinală simptome. Mă simțeam efectiv otrăvită. Noroc că nu am mâncat mult”, a descris mămica experiența în postare.
În secțiune de comentarii, o mulțime de persoane au descris experiențe similare pățite în ultima perioadă. Vărsăturile, senzațiile de balonare și chiar mersul la spital sunt cele mai comune experiențe povestite de părinți. De asemenea, mulți povesteau că au mâncat lubeniță în alte țări și nu au întâmpinat astfel de probleme.
„Eu cum mănânc pepene mi se umflă gâtul și gura. Oribil! Medicul mi-a zis că am alergie la vreun pesticid și m-a „ajutat” și sistemul meu imunitar foarte slăbit”, a relatat o altă mămică în comentarii.
Majoritatea produselor din comerț sunt tratate chimic
Din păcate, majoritatea produselor din comerț sunt tratate într-un fel sau altul cu pesticide. Mulți producători nu respectă însă normele de sănătate și nici nu se fac foarte multe controale. Astfel, mulți oameni ajung să consume produse tratate cu mult prea multe substanțe, fapt ce duce la îmbolnăvirile menționate mai sus de mămici.
„Produsele bio sunt singurele care nu sunt tratate cu chimicale. Verificarea și omologarea acestora se face de către laboratoare din Europa, nu din România. Chiar dacă nu toate produsele pot fi găsite în varianta „bio” și chiar dacă cele existente sunt mai scumpe decât cele din comerțul obișnuit, oamenii trebuie să înțeleagă că merită să plătești acel cost suplimentar pentru a evita problemele de sănătate cauzate de pesticide”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Adrian Orza, fostul viceprimar al Timișoarei și actual crescător de produse bio.
Trebuie consumată cu moderație
Medicii explică faptul că lubenița, dincolo de faptul că e un fruct iubit de mai toată lumea, poate fi și periculoasă. Iar aici intră în calcul de la modul în care a fost realizată cultivarea ei, folosind sau nu anumite substanțe care combat dăunătorii sau îngrășăminte chimice ce pot fi periculoase, până la modul în care e servită.
„Lubenița e una din soluțiile alimentare ale om ului sărac în vara clasică. Ea în schimb, trebuie privită ca un rezultat ce conține în cursul drumului spre a deveni aliment, o acumulare enormă de apă și atunci trebuie privită ca un produs ce poate, prin acumularea de apă, să producă unele efecte nedorite. Ca orice aliment gustos ea trebuie consumată cu moderație. Or, lubenița, fiind un aliment care uneori ajunge ieftin, e consumată în kilograme peste kilograme.
Riscurile consumului de lubeniță
Iată câteva riscuri potențiale la consumul de lubeniță: se consumă de obicei rece, pare mai gustoasă. Lubenița, conținând apă, are în apă și tot ce ajunge în această apă din procesul de cultivare (substanțele folosite artificial în îngrășăminte etc.) dar și potențialele substanțe cu care ea a fost tratată pentru a rezista transportului și expunerii la vânzare. Apoi, trebuie reținut că, un aliment care stă pe pământ până la culegere, ca orice lucru ce stă pe pământ, poate avea pe suprafața sa o serie de paraziți. Or, lubenița, pusă la frigider nespălată poate avea toate consecințele: parazitoze etc.
De aceea, lubenița trebuie spălată în vană cu jet puternic de apă și apoi refrigerată un timp, pentru a stârpi germenii potențiali. Apoi, când e tăiată, trebuie ștearsă, iar feliile îndepărtate de contactul cu coaja. Așadar, lubenița e un aliment minunat și sănătos care spală rinichii, cum se spune popular, care aduce un mare aport de lichid în corp, e minunată vara, nu are multe calorii și e recomandată în diverse diete, dar trebuie consumată cu moderație și în condiții de maximă igienă. În plus, trebuie cunoscută și sursa la vânzare și proveniența – îngrășământul folosit. Starea de igienă precară a fructului, dopurile făcute cu cuțitul ținut pe jos, lângă vânzător, ar trebui să ridice semnale de alarmă”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.