Early Innovators Business Plan Competition a ales câștigătorii. Cine sunt cei mai buni antreprenori tineri din țară
O elevă din Slatina și două echipe din Satu Mare și din Timișoara au devenit recent câștigătorii Early Innovators Business Plan Competition, concursul național dedicat tinerilor antreprenori români.
Early Innovators Business Plan Competition, cea mai mare competiție națională de antreprenoriat susținută de BCR Școala de Business, și-a ales câștigătorii. Este vorba despre trei echipe de liceeni din Slatina, Satu Mare și Timișoara. Tinerii au obținut premii de peste 4.000 de euro.
Locul I îi aparține Taniei-Maria Vătășoiu, o elevă a colegiului național „Radu Greceanu” din Slatina, județul Olt. Ea a înscris în concurs proiectul său intitulat „Flopic”, o companie care produce panouri florale cu filtre de aer inteligente, confecționate în principal din mușchi de copac.
Echipa RobotX s-a clasat pe locul II. Ea este formată din mai mulți elevi ai Colegiului Național „Doamna Stanca”, Satu Mare. Aceștia au primit din partea organizatorilor un premiu în valoare de 1.000 de euro pentru o idee de afaceri ce presupune o școală de robotică pe patru roți destinată copiilor din mediul rural.
Câștigătorii premiului III, în valoare de 600 de euro, au fost reprezentanții Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara. Ideea lor a fost crearea unei platforme online de cursuri IT pentru elevii de gimnaziu și de liceu. Pe lângă cele trei premii mari, juriul a mai acordat trei mențiuni de câte 300 de euro fiecare.
233 de echipe s-au înscris în concurs
“Am avut 233 de echipe de liceeni care s-au înscris în competiție. Toate aceste echipe au primit feedback personalizat de la membrii juriului, pentru a putea îmbunătăți și chiar pune în aplicare ideea lor de afaceri. 23 din echipele înscrise au fost selectate în finală.
Este un rezultat extraordinar, dacă ne gândim că suntem abia la a doua ediție a competiției, iar numărul de planuri de afaceri înscrise este comparabil cu cel din Germania, unde acest eveniment are deja o tradiție de peste 15 ani”, a declarat Jurgen Raizner, expert Steinbeis pentru Europa Centrală și de Est și director al Steinbeis Donau Zentrum.
Echipele finaliste și-au prezentat planul de afaceri live printr-un pitch de trei minute. Momentul a fost urmat de o serie de întrebări și feedback personalizat din partea juraților și a Cristinei Bâtlan, co-fondator Musette și Investitor la Imperiul Leilor. Ea a avut rolul de președinte a juriului.
Criteriile de evaluare pentru acordarea premiilor au fost: Ideea de business; Tehnologii folosite și aplicabilitate; Analiza concurenței; Sustenabilitate; Inovație; Viziune; Scalabilitate. Înregistrarea finalei poate fi accesată pe pagina oficială de Facebook BCR.
Orice elev coordonat de un profesor a putut participa
„Antreprenoriatul este despre „a face”. A face lucruri, a construi, a face bine, atât pentru tine, dar mai ales pentru alții și pentru lumea în care trăim cu toții. Am asistat la niște prezentări grozave și am speranță în viitoarea generație de antreprenori ai României. Avem tineri creativi, cu idei inovatoare, care trebuie susținuți și încurajați, pentru că ei reprezintă viitorul nostru”, a spus Cristina Bâtlan, co-fondator Musette și Investitor la Imperiul Leilor.
Early Innovators Plans Competititon este o competiție care se adresează liceenilor și își propune să dezvolte mentalitatea antreprenorială în rândul tinerilor. Ea se bazează pe cele mai bune practici germane aplicate pentru elevii din România.
Concursul este unic în România când vine vorba de concept, metodologie și flexibilitate. Orice elev poarte participa, indiferent de liceu sau profilul acestuia. Singura condiție este ca elevul să fie coordonat de un profesor, indiferent de specialitate.