Sorin Cîmpeanu prezintă motivele pentru care se schimbă legea educației
Nu cu mult timp în urmă ministrul Educației a prezentat proiectele de lege propuse în proiectul România Educată. Pe elevii de toate vârstele îi așteaptă schimbări începând cu septembrie 2023. Prin intermediul unui comunicat de presă, Sorin Cîmpeanu prezintă motivele pentru care se schimbă legea educației.
Proiectele legilor educației sunt, până în 24 august, în consultare publică. Până la această dată sunt așteptate opinii, inclusiv din partea tinerilor și părinților. Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro, iar aici găsiți detalii privind proiectele de lege. Iată care sunt motivele pentru care legea educației urmează să se schimbe:
Schimbăm pentru că ne dorim o educație de calitate, responsivă și suportivă. Iar acest lucru necesită o reformare sistemică și curriculară, o mentalitate, o conduită și, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru că vrem să susținem în egală măsură excelența și echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului și demnității profesiei de dascăl. Inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puțin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră.
Schimbăm pentru că, în ultimii ani, rezultatele sistemului actual au nemulțumit pe toată lumea / întreaga societate. Iar analfabetismul funcțional a rămas constant sau chiar a crescut. Ceea ce duce, evident, la rezultate slabe în materie de învățare relevantă pentru o viață independentă și deplină.
„Avem nevoie de absolvenți care să producă bunăstare”
Schimbăm pentru că sistemul de învățământ se răsfrânge asupra vieții tuturor. Pentru că avem nevoie de absolvenți autonomi. De absolvenți care să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor și să gândească critic. De absolvenți care să caute soluții creative, și nu bazate pe șabloane, la problemele pe care le întâmpină societatea. De absolvenți care să fie antreprenori sau să muncească eficient și să plătească impozite și taxe în România. Astfel încât banii investiți în educație să se întoarcă în sistemul de învățământ și în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenți care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor, și nu doar reproducând tipare existente.
Schimbăm pentru că fiecare elev din învățământul românesc trebuie să-și poată atinge potențialul maxim și să fie valorizat în contexte sociale și de învățare cât mai variate și cât mai atractive.
Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează.
Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulțumiți că nu este posibilă o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesați, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, în funcție de interesul lor și de planurile de viitor.
Școlile funcționează pe modele învechite
Schimbăm pentru că relevanța învățământului profesional pentru piața muncii a fost contestată, pe bună dreptate, pentru că școlile profesionale/liceele tehnologice funcționează pe modele învechite, fără o colaborare suficientă cu mediul economic.
Schimbăm pentru că elevii trebuie să aibă acces la un traseu educațional mai flexibil, mai bine adaptat intereselor lor, care să poată identifica talentele și aptitudinile de la o vârstă cât mai fragedă și care să îi orienteze spre atingerea potențialului maxim.
Schimbăm pentru că părinții trebuie sa aibă un feedback obligatoriu. Pentru ca fișele posturilor didactice să poată fi modificate în acest sens, în paralel și în conformitate cu un nou Regulament de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar.
Schimbăm pentru că publicul larg / societatea percepe sistemul de învățământ drept unul învechit, în care structurile sunt aceleași ca în urmă cu zeci de ani, în care inițiativa profesioniștilor se îneacă în birocrație și într-un centralism excesiv.
Principalele schimbări din educație de care vor avea parte elevii începând cu anul 2023 pot fi văzute aici.