COMORILE MUZEELOR. Armură de cavaler de tip „Schott-Sonnenberg”
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre o armură de cavaler de tip „Schott-Sonnenberg”. Acest exponat, dar și multe altele, pot fi admirate pe parcursul întregii veri cu ocazia expoziției dedicate aniversării a 150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului.
Comoara muzeului de astăzi este dedicată tuturor iubitorilor de povești cu cavaleri, prințese și balauri din Evul Mediu. Mai exact, exponatul este o armură de cavaler de tip „Schott-Sonnenberg”, model realizat inițial la Nurenberg pentru Kunz Schott von Hellingen.
La acest model de armură a fost adoptată casca de tip armet cu vizieră. Stilul ne sugerează că ea a fost purtată la sfârșitul secolului al XV-lea – începutul secolului al XVI-lea.
Conform lui Zoran Markov, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Banatului, armura are cască armet cu creastă. Viziera sa este mobilă și dintr-o singură bucată cu un respirator cu găuri circulare și eliptice.
Cuirasa are pieptarul aproape plat cu o nervură mediană lipsită de decor. La partea superioară a cuirasei, pe margini, prezintă două rozete cu vârf central ascuțit.
Braconiera din două lame este continuată de tasete cu nervură mediană terminată în unghi și margine simplă. Decorul este realizat cu nituri ornamentale. Umerarii mici din cinci lame nu trec peste pieptar și sunt lipsiți de decor. Brasardele sunt simple cu cotiere mici.
A fost achiziționată de muzeu în primăvara anului 1936
Degetele mănușilor lipsesc. Armura coapsei este nedecorată și are nervură mediană. Genunchierele mici cu aripioare laterale și nervură mediană se continuă cu jambiere și încălțăminte nedecorate.
Armura face parte din colecția Secției de Istorie a Muzeului Național al Banatului și a fost achiziționată în primăvara anului 1936. În expoziția permanentă a muzeului, armura era echipată cu un paloș de cavalerie de tip „schiavona”, din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.
Vă reamintim că această armură, dar și multe alte exponate fascinante, pot fi admirate până pe 31 august în mansarda B1 a Bastionului Theresia cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea instituției.
Chiar dacă vernisajul a avut loc vineri, 15 iulie, exponatele vor putea fi descoperite până la sfârșitul verii. O parte dintre ele sunt expuse publicului pentru prima dată. Pentru mai multe detalii despre expoziția aniversară a Muzeului Național al Banatului accesați acest link.
Dicționar:
brasardă – parte a armurii care protejează brațul
cuirasă – armură care proteja pieptul
braconieră – parte a armurii care protejează brâul