„Un teatru pentru început de drum”, o provocare lansată adolescenților
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad lansează o nouă ediție a proiectului „Un teatru pentru început de drum”. Acesta le oferă adolescenților absolvenți de regie șansa să debuteze pe o scenă profesionistă.
Provocarea se adresează tinerilor creatori care au absolvit cursuri de licență și / sau master în domeniul Teatrului și Artelor Spectacolului, specializarea Regie de Teatru. Sunt vizate promoțiile 2020, 2021 și 2022. Ce au tinerii de făcut? Pentru a intra în procesul de selecție trebuie să întocmească caiete de regie după un concept propriu. Acestea vor fi trimise apoi în format PDF, până în 1 septembrie, la adresa de e-mail secretariat@teatrulclasic.ro, însoțite de un scurt CV. De asemenea, mail-ul trebuie să conțină și o dovadă a absolvirii studiilor de specialitate (diplomă / adeverință).
„Propunerea noastră de lucru pentru stagiunea 2022 – 2023 este piesa de teatru «Escu», de Tudor Mușatescu. Continuăm astfel o serie începută anul trecut cu «Titanic Vals (REMIX)», spectacol montat în cadrul aceluiași proiect, de Celina Nițu. Ne dorim să oferim unui tânăr regizor și în acest an șansa de a debuta pe o scenă profesionistă, alături de trupa Teatrului Clasic”, spune Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
Caietele de regie ale participanților, trimise până în data de 1 septembrie, vor fi analizate de un juriu format din membrii consiliului artistic al Teatrului. La final va fi ales cel mai bun proiect, iar pentru asta se va ține cont de originalitatea abordării și coerența propunerii. Numele câștigătorului va fi făcut public, pe site-ul www.teatrulclasic.ro, în data de 15 septembrie 2022. Data începerii repetițiilor va fi comunicată ulterior.
Despre Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad
Construirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a fost finalizată în anul 1874. Clădirea a fost decorată atunci în stil neoclasic de artiști din Viena, Budapesta și Arad. De atunci și până la Primul Război Mondial în clădirea teatrului au avut loc numeroase spectacole susținute atât de trupe locale, cât și de trupe consacrate la acea vreme. În 1883, din cauza unui incendiu, frumoasa clădire a fost distrusă aproape în totalitate. Aceasta a fost refăcută, în stil mai modern, iar în 1957 a fost din nou distrusă de un alt incendiu. Trei ani mai târziu a fost inaugurată noua construcție, fiind pe atunci cea mai modernă clădire de teatru din România. În 1967 a fost inaugurată Sala Studio, iar în 2006 instituția primește numele pe care îl poartă și azi.