NASA a publicat primele fotografii realizate de noul satelit James Webb Space Telescope
NASA a publicat recent primele fotografii realizate de noul satelit James Webb Space Telescope. Acestea le vor oferi cercetătorilor noi informații despre modul în care funcționează stelele, găurile negre și universul în general.
NASA a prezentat marți, 12 iulie 2022, imaginile capturate de cel mai recent satelit lansat în spațiu. Este vorba despre James Webb Space Telescope (JWST) a cărui producție a costat 11 miliarde de dolari.
Noile poze marchează reușita a celor 26 de ani de dezvoltare a satelitului. Ele ne prezintă o perspectivă și mai detaliată asupra universului. Prima poză trimisă de JWST cuprinde grupul de galaxii SMACS 0723. Deși distanța dintre ele este inimaginabilă pentru noi, oamenii, în comparație cu universul acest grup este cât un grăunte de nisip ce se află pe brațul nostru.
Nebuloasa Inel
Pe lângă acest grup de galaxii, JWST a fotografiat și o nebuloasă planetară numită NGC 3132 sau „Nebuloasa Inel”. Aceste fotografii le oferă oamenilor de știință noi indicii cu privire la soarta stelelor în momentul sfârșitului vieții lor.
Dacă sunteți atenți, în fotografia din dreapta se pot observa două stele în mijlocul prafului cosmic, detaliu ce nu a fost observat până acum în fotografiile efectuate în trecut.
Nebuloasa planetară este o zonă formată din praf cosmic și gaz generată în urma morții unei stele. Cea fotografiată de JWST se află la 2.500 de ani lumină și a mai fost capturată și de Telescopul Hubble (poza din stânga). Totuși, conform NASA, noile fotografii ne oferă mai multe detalii.
Cvintetul lui Stephan
Cvintetul lui Stephan a fost observat pentru prima dată de astronomul francez Édouard Stephan în anul 1877. JWST a capturat câteva imagini uimitoare cu el, fotografiile conținând mult mai multe detalii decât cele precedente.
Fotografia de mai sus conține aproximativ 1.000 de poze individuale și aproximativ 150 de milioane de pixeli. Acest lucru o face să fie cea mai grandioasă imagine capturată de JWST până în prezent. Pe scurt, imaginea este atât de mare încât dacă ar fi să o imprimăm la rezoluția sa originală, ea ar acoperi 20% din diametrul lunii.
Deși cele cinci galaxii par foarte apropiate, cea mai stângă galaxie se află de fapt la o distanță mare față de celelalte patru. Mai exact, ea se află la 40 de milioane de ani lumină de noi, în timp ce celelalte se află la 290 de milioane de ani lumină.
Grupul de patru galaxii sunt atât de apropiate una de cealaltă încât interacționează între ele. De asemenea, imaginea conține și o gaură neagră supermasivă. Ea se află în centrul galaxiei de sus și are de 24 de milioane de ori masa Soarelui.
Nebuloasa Carina
Și nebuloasa Carina a fost fotografiată de satelit. Această regiune din Calea Lactee se află la aproximativ 7.600 de ani lumină de noi. Deși am mai putut observa regiunea prin intermediul satelitului Hubble, JWST ne-a arătat cu ajutorul calității fotografiilor sale noi stele despre care nici nu știam că există. Acest lucru se datorează faptului că satelitul excelează când vine vorba despre fotografierea prin praful cosmic.
Nebuloasa Carina ne arată că nașterea unei stele nu este deloc pașnică. Acest proces este unul instabil care poate, în unele feluri, să fie chiar distructiv pentru corpurile cerești din jur.
Peisajul roșiatic din josul imaginii marchează marginea acestei regiuni. Ea este atât de mare încât doar granița sa are lungimea de șapte – opt ani lumină. Fotografiile și datele capturate de satelit le vor oferi astronomilor noi informații despre procesul formării unei stele. De asemenea, ele ne vor ajuta să înțelegem de ce se formează atât de multe stele în anumite regiuni, precum și motivul pentru care stelele ajung să aibă o anumită masă.