Dezbateri intense pe tema noului Bacalaureat. Se dă peste 5 ani și e radical diferit
În urmă cu două zile ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a prezentat noile proiecte de lege din domeniul educației. La scurt timp după această prezentare au apărut dezbateri intense pe tema noului sistem de susținere a examenului de Bacalaureat. Modificările par să nu fie pe placul tuturor.
E posibil ca începând cu anul 2027, elevii să susțină examenul de Bacalaureat într-o nouă formă. Mai precis, aceștia vor susține o singură probă scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. „Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba și literatura română, la Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și științe socio-umane”, a declarat ministrul, la o conferință de presă.
Pe lângă această probă, elevilor le vor fi testate cunoștințele la alte două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și o probă de evaluare a competențelor digitale. Facultativ, elevii vor putea susține și o probă scrisă, la alegere, specifică profilului sau specializării.
Deși proiectul de lege se află încă în dezbatere (la fel ca toate celelalte proiecte prezentate de ministru), pe internet au apărut deja dezbateri intense. Prezentul sistem de organizare al Bacalaureatului se bazează pe o lege dată în 1995. În declarațiile sale, Sorin Cîmpeanu a precizat că fiul său a dat Bacalaureatul după acest model și își dorește ca nepoții lui să aibă șansa să dea acest examen după un model adaptat secolului 21. Respectivele declarații au stârnit reacții printre internauți.
Primele reacții privind aceste schimbări
„Să înțeleg că vă gândiți doar la nepoții dumneavoastră? Cu restul copiilor cum rămâne? Ar fi bine să consultați și părerile profesorilor, părinților și ale elevilor. Și nouă ne place să credem că va apărea cât de curând cinema mai întreg la minte ce va ocupa postul de ministrul al Educației care să se gândească la viitorul țării noastre și care să nu schimbe legile de pe o zi pe alta”, scrie cineva pe internet. În legătură cu această părere, e important să precizăm că legea respectivă nu a fost schimbată „de pe o zi pe alta”. Ea se află în dezbatere publică până în 24 august, dată până la care sunt așteptate opinii, inclusiv din partea tinerilor și părinților. Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro, iar aici găsiți detalii privind proiectele de lege.
Pe internet au apărut sugestii referitoare la noul sistem de susținere a Bacalaureatului. „Mai bine fiecare ar da examen la materiile ce îl vor ajuta în viitor. De exemplu, cei care vor medicină să dea la română, biologie și chimie”, spune altcineva pe o rețea de socializare.
Printre comentariile negative la adresa noului model de Bacalaureat, dar și la adresa ministrului, se numără unul mai aparte. Autorul pare să înțeleagă ce vrea ministrului să facă. Ba mai mult, înțelegem că așa se susține acest examen și în alte țări europene. „Domnul ministru cred că s-a inspirat din modelul european, unde Bacalaureatul se desfășoară altfel de cum se desfășura la noi până acum. Vă rog căutați și vedeți cum se ține Bacalaureatul în țările europene”, a scris un domn.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, primii elevi care vor susține Bacalaureatul după noul model vor fi cei care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023 – 2024.