Cum va arăta cel mai nou și modern campus școlar din România. Primele imagini oficiale
La Timișoara se lucrează la cel mai nou și modern campus școlar din România. Conform primarului orașului, școala ar putea fi finalizată în anul 2023.
Primarul Timișoarei a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu stadiul în care se află lucrările la noul campus. De asemenea, printre fotografii se numără și câteva din care putem observa cum va arăta, în final, campusul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Compania care se ocupă de lucrări este Constructim SA, cea mai veche companie de construcții cu activitate neîntreruptă înființată după Revoluție.
Noul campus al liceului din Timișoara va fi format din patru clădiri și zeci de săli de clasă. „Așa va arăta campusul Lenau, situat în zona Oituz, aproape de centrul orașului. Aproape toate clădirile au structura finalizată – adică sunt „la gri”. Urmează finisajele interioare, exterioare, instalațiile și dotările. Din ce am agreat cu constructorul, școala ar putea fi finalizată anul viitor în vară.
Noul campus va avea patru clădiri, 48 de săli de clasă. Am dat, doar pentru această lucrare, 10 milioane de lei anul acesta, cam cât a cheltuit primăria în 2019 pe toată infrastructura de învățământ din oraș. Știu că nevoile din sistemul de educație local sunt uriașe. Este rezultatul anilor în care mare lucru nu s-a făcut în școlile și grădinițele din Timișoara. Acum, lucrăm să recuperăm decalajele. Pas cu pas rezolvăm toate problemele de la toate școlile și grădinițele din Timișoara”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.
Amplasamentul campusului, o comoară istorică
Locul în care a fost ridicat campusul are o valoare istorică. Atunci când muncitorii s-au apucat de săpat, pe șantier au fost descoperite două ziduri paralele, care serveau drept întăritură pentru Bastionul Carol al vechii cetăți a Timișoarei. De asemenea, în urma săpăturilor au ieșit la iveală urme ale ocupației otomane (1552 – 1716): gropi de provizii transformate în gropi menajere, bordeie și vase de ceramică, un cuptor, pipe de ceramică și chiar o monedă de argint.
Cea mai interesantă descoperire este însă reprezentată de un mormânt comun, cu șase schelete. Acestea au o vechime de aproximativ 300 de ani, iar unul din ele a fost al unui copil ce purta la gât un pandantiv și o cruce. Mai multe detalii despre aceste descoperiri puteți afla de aici.