Unul din trei elevi a rămas în urmă cu materia școlară. Salvați Copiii extinde programul de educație remedială și deschide Grădinițele estivale
Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România în februarie, unul din trei elevi a rămas în urmă cu materia școlară. Decalaje mari se înregistrează în special în cazul copiilor vulnerabili. Salvați Copiii vine în ajutorul elevilor prin extinderea programului de educație remedială și prin deschiderea Grădinițelor estivale, proiect care a ajuns la cea de-a 25-a ediție.
Școala online a dus la neparticipare școlară (286.150 de copii între șapte și 17 ani), abandon școlar (35.259 de elevi) și inegalitate dintre copiii din urban și rural în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale. Elevii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub cinci față de cei de la școlile din urban. În vara anului 2021 Salvați Copiii a derulat un program de educație remedială. Rezultatele evaluării activităților au arătat că 57% dintre copii au ajuns la o autonomie deplină de învățare:
Matematică: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 90% la intrarea în program la 56% la finalul programului. Procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 10% la 44%.
Limba română: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 91% la intrarea în program la 48% la finalul programului. Procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 10% la 53%.
Științe: procentul copiilor care aveau inițial un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 63% la 33% la finalul programului. Procentul celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 37% la 67%.
Grădinițele estivale ajung la cea de-a 25-a ediție
Programul Grădinița estivală se derulează din anul 1998, având la bază Curriculumul pentru educația timpurie și respectând cele cinci domenii de dezvoltare a copiilor:
dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală;
dezvoltarea socio – emoțională;
dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii;
dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii;
capacități și atitudini în învățare.
Programul se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat. Obiectivul este de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă. Programul a avut de-a lungul timpului un impact pozitiv asupra copiilor. La intrarea în program 13% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei. Apoi, la finalizarea programului, procentul a crescut la 64% dintre copii. Procentul a crescut și în ceea ce privește dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii, dar și în cazul capacității și atitudinilor de învățare. Un procent de 93% dintre copii au fost înscriși în învățământul de masă. Restul de 7% sunt în monitorizare și vor fi înscriși în anul școlar următor.
În cei 24 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 13.750 de copii. 10.293 de copii la Grădinița estivală și 3.457 de elevi în programul de remediere estivală. Aceștia au fost organizați în 531 de grupe.
2.500 de copii participă la activități estivale
În anul 2022 vor fi organizate activități estivale pentru 2.500 de copii. Dintre aceștia 385 sunt preșcolari și 2.115 elevi. Ei provin din București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați. De asemenea, copiii mai provin și din Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. În București și județele Brașov, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Suceava, Timiș și Tulcea vor participa la activitățile educative și de socializare și copii din Ucraina. De asemenea, Salvați Copiii organizează în această vară 20 de tabere. De ele se vor bucura pentru peste 700 de copii din România și din Ucraina.