Operele lui Victor Brauner revin în România cu ocazia TM 2023
Fundația Art Encounters îl aduce pe avangardistul Victor Brauner în România. O mulțime dintre operele sale vor fi expuse în orașul de pe Bega cu ocazia Programului Cultural „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.
Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920. După două șederi în Franța (1925 – 1926 și 1930 – 1935), el s-a alăturat în anul 1933 mișcării suprarealiste inițiate de André Breton. În anul 1938 avea să se mute definitiv la Paris.
În același an, artistul a pierdut un ochi și a devenit pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții. Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional. Aducerea lui Brauner în țara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată.
O parte din operele sale vor ajunge în România pentru prima oară
Programul Cultural „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii” va include la începutul anului viitor cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est.
În cadrul ei vor fi expuse picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei artistului. Vorbim atât de perioada românească, cât și de perioada din Paris. Multe dintre ele vor fi expuse pentru prima dată în România.
Muzeul Național de Artă din Timișoara va beneficia de un împrumut de 40 de lucrări. Acestea fac parte în prezent din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou de aproape 150 de lucrări semnate de Brauner.
Lucrărilor împrumutate li se vor alătura altele din colecțiile muzeelor: Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și a altor muzee și colecții private din România și din străinătate.
Este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști suprarealiști
În total, evenimentul va reuni peste 80 de opere. De asemenea, expoziția va beneficia și de un catalog conceput de Camille Morando și publicat de Christian Derveloy prin Artă Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.
Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul dintre cei mai mari artiști suprarealiști. „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, plină de umor și inventivitate. Aceasta este hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă.”
Dicționar:
premoniție – presimțire a unui fapt din viitor care, uneori, se și realizează
ezoterism – adunătură de cunoștințe obținute prin percepția unor fenomene spirituale