România are primul ghid pentru prevenirea și tratarea cancerului la copii. E complet gratuit
La finalul săptămânii trecute, la Institutul Oncologic din Cluj – Napoca (IOCN), a fost lansat un document important. De acum România are primul ghid pentru prevenirea și tratarea cancerului la copii, iar acesta e complet gratuit.
Inițiativa pentru elaborarea primului ghid de diagnostic, tratament și urmărire în cancerele copilului aparține comunității de Oncopediatrie din România. La realizarea ghidului au luat parte specialiști în oncopediatrie din centrele din Norvegia, precum și specialiști în organizare medicală din cadrul Directoratului de Sănătate din Norvegia. În fiecare an la noi în țară sunt diagnosticați sute de copii cu vârste între 0 și 14 cancer.
Ghidul e menit să le ofere îndrumare atât profesioniștilor care activează în serviciile de oncopediatrie, cât și tinerilor care sunt în curs de pregătire în această direcție. Documentul are aproximativ 300 de pagini, iar ele prezintă informații concise și actuale a posibilităților terapeutice pentru fiecare situație clinică și pentru fiecare afecțiune în parte. „Ghidul este doar un îndrumător care urmează a ușura alegerea opțiunilor terapeutice care oferă cele mai bune șanse de supraviețuire pe termen lung ale fiecărui pacient. Este de mare importanță ca atitudinea terapeutică să fie unitară, pentru toți specialiștii din țară, pentru ca șansele oferite copiilor cu cancer să fie egale, indiferent de instituția medicală în care urmează a fi tratați”, se arată în primul ghid de acest tip din România.
Componența ghidului
Cele 315 pagini ale Ghidului de Diagnostic, Tratament și Monitorizare a Cancerelor la Copii și Adolescenți în România cuprind o mulțime de informații. Printre capitolele care formează ghidul se numără următoarele:
Screening, diagnostic în stadii mici, circuite;
Principii de diagnostic în cancerele copilului;
Genetica în cancerele copilului;
Principiile tratamentului oncologic în cancerele copilului;
Tratamentul bolilor maligne ale copilului;
Tratamente suportive;
Prevederi legislative;
Vaccinarea copiilor cu cancer;
Urmărirea copiilor cu cancer, efecte secundare ale terapiilor oncologice;
Elaborarea ghidului de diagnostic și tratament în cancerele copilului.
Pentru ca documentul să fie înțeles cât mai bine, la final acesta are o listă a abrevierilor. Întregul ghid e disponibil, gratuit, în limba română, aici.