Eveniment astronomic inedit. Cea mai mare Superlună apare pe cer săptămâna aceasta
În fiecare lună din an au loc evenimente astronomice interesante. Săptămâna aceasta are loc un eveniment astronomic cu totul inedit, care va putea fi observat cu ochiul liber. Pe cer va apărea cea mai mare Superlună din anul 2022, numită și Superluna Buck. Când o puteți admira vă spunem în cele ce urmează.
Buck e un termen folosit pentru masculii din majoritatea speciilor de cerbi. Luna Buck a fost numită așa de triburile nord – americane Algonquin. Asta deoarece în luna iulie este momentul în care tinerii cerbii își arată de obicei coarnele înmugurite. Luna plină din iulie a fost cunoscută și sub alte nume, inclusiv Luna Tunetului. Această denumire a fost dată din cauza furtunilor sezoniere care apar de-a lungul lunii iulie. Superluna Buck, cea mai mare superlună din 2022, va fi vizibilă, atunci când atinge punctul cel mai plin, în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie. Conform NASA, fenomenul va începe marți dimineață devreme și va dura până vineri dimineața devreme.
Ce este o superlună și de ce nu e ea chiar atât de super
Termenul de „superlună” a fost inventat de astrologul Richard Nolle în 1979. Se referă fie la o lună nouă, fie la o lună plină care apare atunci când Luna se află la 90% din perigeu, cea mai apropiată distanță de Pământ.
Deoarece nu putem vedea superluni noi (cu excepția cazului în care Luna trece prin fața Soarelui și provoacă o eclipsă), ceea ce a atras atenția publicului sunt superlunile pline. Asta deoarece acestea sunt cele mai mari și mai strălucitoare luni pline ale anului. Pentru că perigeul variază în funcție de fiecare orbită, diferite publicații folosesc praguri diferite pentru a decide ce luni pline se califică, dar toate sunt de acord că această lună plină este o superlună.
Deși are o denumire care-ți „fură” ochii, superluna nu e chiar atât de super. Pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” se regăsesc mai multe explicații. Acest fenomen de care toată lumea pare cucerită are loc de mai multe ori pe an. Deci superluna nu e chiar atât de super pe cât e prezentată. Pentru a arăta cât de mare e frecvența acestui fenomen, pe site a fost încărcat un grafic pe care l-am inserat și noi mai jos. Super e faptul că Luna se află la o distanță mică de Pâmânt, iar noi o vedem practic, mai de-aproape, de mai multe ori pe an.
„Mai jos observăm un grafic cu toate superlunile din perioada 2018 – 2021 (aflate în partea liniei roșii orizontale), unde putem număra câteva superluni pe an, respectând definiția superlunii. Mai este oare superluna atât de super? Nu se întâmplă prea des pentru un „eveniment” atât de… excepțional?”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic.
Dicționar
Astrolog: arta de a descifra și de a prezice destinele pe baza studierii poziției și mișcării aștrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cerești.