Scârbos sau ce? În curând vom mânca pâine din făină de greieri și alte „bunătăți”
Că vă vine să credeți sau nu, pe rafturile din România se vor regăsi alimente pe bază de insecte. Dacă pentru noi aceasta e o noutate, pentru milioane de oameni din întreaga lume e deja ceva obișnuit. Așadar, în curând vom mânca pâine din făină de greieri și alte „bunătăți”.
În prezent, în lume, există aproximativ 2.000 de specii de insecte care se regăsesc în meniurile oamenilor. Conform PRO TV, aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume consumă produse pe bază de insecte. În Uniunea Europeană momentan sunt aprobate pentru consum doar trei insecte. Este vorba despre viermele de făină, greierele de casă și lăcusta călătoare. Spunem momentan deoarece pe listă mai așteaptă să fie analizate și eventual aprobate și alte insecte precum musca sau mai multe tipuri de moluște și larve.
După mai multe evaluări se pare că aceste insecte sunt bogate în grăsimi, vitamine, proteine și minerale. Produsele pe bază de insecte au început să apară în magazine sub formă de pudră, uscate sau congelate. Cele care se găsesc la noi provin din alte țări, acolo unde există fabrici de procesare și ferme specializate.
„Nu mergem noi să le culegem din mediul lor natural. Ele sunt insecte care sunt crescute în ferme specializate de insecte, în niște condiții anume. Sunt hrănite cu alimente speciale”, a declarat, pentru PRO TV, Elena Iorgu, cercetător. Oamenii de știință fac în continuare cercetări și teste. O companie multinațională, care e prezentă și la noi în țară, testează de câteva luni, în laboratoarele din străinătate, produse pe bază de insecte. Comisia Europeană alocă și ea fonduri pentru cercetare și producție.
Ce gust are pâinea din făină de greiere
Făina de greiere este unul din ingredientele „vedetă”. Asta fiindcă prețul pentru 100 de grame este de aproape 100 lei. Aceasta poate fi combinată cu făină normală, din grâu, iar apoi poate fi făcută pâine. Deși are un cost ridicat, făina de greiere nu are un gust deosebit. Pâinea făcută din această făină este una neutră, iar la gust este ca una normală. De asemenea, pâinea făcută cu această făină nu are nici un miros anume. Practic, nu ai cum să-ți dai seama nici după miros și nici după gust că e făcută dintr-o făină specială, cea de greiere de casă. Ceea ce „o dă de gol” este culoarea. Între pâinea normală și cea din făină de greiere se poate observa o diferență de culoare.