PRIN LUMEA MODEI. Casa de modă Christian Dior împlinește 75 ani
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre casa de modă Christian Dior, care, anul acesta, împlinește 75 ani.
În modă numărul de ani contează mult. Mai ales în cazul lui Christian Dior. Deși casa de modă a fost fondată în 1946, designerul nu a apucat să se bucure de ea decât 10 ani. „Prima colecție Dior din 1947 a avut un impact extraordinar”, spune directorul de creație Maria Grazia Chiuri, conform vanityfair.com. Creațiile creatorului de modă original, povestește Chiuri, au fost esențiale pentru a ajuta moda franceză „să își recupereze locul de drept”. Asta după ce cel de-al Doilea Război Mondial a devastat industria înfloritoare de până atunci.
Șaptezeci și cinci de ani mai târziu, cu Chiuri ca prima femeie la conducerea colecțiilor Dior pentru femei și de couture, Kim Jones ca director de creație pentru bărbați și Victoire de Castellane la conducerea bijuteriilor fine, Dior rămâne una dintre cele mai influente mărci de lux din lume. Chiuri și Pfaff atribuie o mare parte din acest succes angajamentului brandului față de moștenirea sa, pe care președintele și directorul general Pietro Beccari l-a reafirmat prin deschiderea, în primăvară, a Galeriei Dior și prin renovarea magazinului emblematic alăturat.
Cum a luat naștere casa de modă Christian Dior
După ce afacerea tatălui său s-a prăbușit în 1931, Christian Dior a devenit asistentul designerului Robert Piguet. Apoi, pentru o perioadă și-a petrecut timpul în armata franceză, după care s-a întors la viața de asistent. De data aceasta a lucrat pentru Lucien Lelong. În 1946 Dior a fost abordat de producătorul de textile Marcel Boussac, care-și dorea să reînvie marca Philippe et Gaston.
Dior avea însă alte planuri. „Vrei să redeschizi o casă care a fost deschisă înainte de război, dar nu cred că este relevantă astăzi. Suntem în 1946, războiul s-a terminat, trebuie să ne adresăm oamenilor care încep o nouă viață după război”, ar fi spus Christian Dior, conform lui Hélène Starkman, managerul de proiecte culturale și curatorul expozițiilor Dior.
Argumentul a fost convingător, iar cei doi au deschis birourile și atelierul Christian Dior, pe strada 30 Montaigne din Paris, Franța. Acolo, la 12 februarie 1947, Dior a prezentat prima sa colecție presei și unor membri selecți ai înaltei societăți: 95 de modele care includeau costumul Bar, devenit acum emblematic, format dintr-un sacou crem cu siluetă de clepsidră și o fustă plisată în formă de A. Succesul a fost imediat, iar până în 1953 creatorul de modă își expunea colecțiile în străinătate, creând costume pentru filme de la Hollywood și a deschis buticuri în New York și Caracas.
Hélène Starkman a mai povestit că Dior nu voia să devină celebru și cunoscut în toată lumea. Nu de la asta a pornit. „Într-un fel, Christian Dior nu a vrut niciodată să devină Christian Dior. El a vrut să fie deschis doar pentru câțiva clienți, cei mai bogați dintre ei și cei mai sofisticați. Nu a vrut să devină un nume cunoscut”, spune Starkman. Totuși, iată, a reușit.