Ciocolata albă nu e ciocolată. Curiozități despre dulcele preferat al omenirii
Ciocolata este preferata copiilor, dar și a multor oameni mari. Este atât de îndrăgită peste tot în lume încât are chiar și câteva zile dedicate ei. De exemplu, în fiecare an, pe 7 iulie, e sărbătorită Ziua Mondială a Ciocolatei. În linii mari, cele mai cunoscute tipuri de ciocolată sunt cea albă și cea neagră. Un lucru pe care s-ar putea să nu-l știți e că mulți sunt de părere că ciocolata albă nu există, de fapt. În sensul că aceasta nu e ciocolată în sensul pur al cuvântului.
Ciocolata albă nu ar fi ciocolată deoarece nu conține pulbere de cacao. O tabletă de ciocolată albă conține zahăr, unt de cacao, lapte praf și alte substanțe, precum arome. Chiar dacă nu conține cacao, ci unt de cacao, ciocolata albă este legală. Totul depinde de reglementările țărilor în care se comercializează. Conform tastingtable.com, în SUA, UE și Canada, ciocolata albă există atâta vreme cât conține cel puțin 20% unt de cacao.
Curiozități despre boabele de cacao, arborii de cacao și ciocolată
Multă lume ar crede că nu există lucruri interesante de spus despre ciocolată, însă realitatea nu e chiar așa. Boabele de cacao, cele din care se face cacaoa, provin de la un arbore. Boabele de cacao se folosesc de foarte mult timp. Mai precis, din anul 1250 î. Hr., scrie mentalflorss.com. Se crede că locuitorii din Mexic, America Centrală și America de Sud au fost primii care au început să cultive arborii de cacao. Un alt lucru mai puțin știut este că boabele de cacao au fost cândva folosite ca… monede. Aztecii iubeau și prețuiau atât de mult boabele de cacao încât le foloseau ca monedă de schimb în perioada de apogeu a civilizației lor.
La început ciocolata era băută, nu mâncată. Ciocolata solidă a apărut mult mai târziu, în 1847, fiind inventată de doi cofetari britanici, proprietari ai magazinului Fry and Sons. Inițial ciocolata a fost numită „ciocolată de consum”, combinând unt de cacao, zahăr și lichior de ciocolată. Câțiva ani buni mai târziu a apărut și ciocolata cu lapte. Aceasta a fost inventată în 1875, în Elveția, de către Daniel Peter. Acesta s-a străduit timp de opt ani, ca în final să obțină o rețetă care să funcționeze. Se pare că ingredientul cheie a fost laptele condensat.
Arborii de cacao au o viață lungă. Aceștia pot trăi până la 200 de ani. Totuși, ei nu produc în permanență boabe de cacao, ci doar timp de 25 de ani. Astăzi cea mai mare cantitate de cacao provine din Africa (aproape 70% din cantitatea totală).