Călătorie în timp cu ajutorul realității augmentate. Timișorenii sunt invitați să descopere cartierul Cetate
Timișorenii sunt invitați să participe la o călătorie în timp cu ajutorul realității augmentate. Este vorba despre vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”.
Universitatea Politehnica Timișoară (UPT) împreună cu Muzeul Național al Banatului (MNAB) vă invită marți, 5 iulie, începând cu ora 19:00, la Vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”. Evenimentul va avea loc în format hibrid. Asta înseamnă că participanții vor avea posibilitatea de a participa fie fizic în Mansarda Bastionului Maria Theresia, fie online prin Zoom, Facebook sau YouTube.
În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastonul Theresia, expoziția stradală cu cele 18 locații emblematice din cartierul Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală. Prin acestea, timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei.
Anul 2022 pune sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara. Acestea sunt dublate cu ajutorul simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban de oraș al trandafirilor. Astfel se recreează atmosfera cartierului Cetate de acum și altădată. Atmosfera este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
Posibilitățile pe care ni le oferă lumea digitală ne permit să ignorăm granițele timpului și să explorăm cultura și patrimoniul local. Anul acesta, proiectul Spotlight Heritage Timișoara ne oferă chiar acest lucru, prin evidențierea cartierului Cetate.
Prin parcurgerea traseelor și a clădirilor ca locuri în care s-au construit povești ne conectăm cu oamenii din prezent, dar și din trecut, și revigorăm conștiința noastră civică. Timișoara face în această perioadă pași importanți spre conștientizarea colectivă a nevoii de cultură.
Oricine va putea participa cu propriile povești
Tot în cadrul vernisajului, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 18 panouri informative. Ele sunt amplasate în cartierul Cetate. Lângă ele se vor afla experții de la Muzeul Național al Banatului și ai Facultății de Arhitectură din UPT. Aceștia vor avea intervenții LIVE din Piața Unirii și Piața Victoriei de unde vor împărtăși detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.
Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timișoara vor putea fi descoperite în cadrul expoziției cu ajutorul unei mese interactive și a mai multor dispozitive mobile. Acestea le vor demonstra timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată.
De asemenea, ei vor afla și cum pot accesa multiplele povești din cartierul Cetate online, dar și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților și etniilor cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Pentru cei ce aleg să participe online, toate acestea vor fi prezentate de către echipa Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia UPT.
Vernisajul expoziției dedicate cartierului Cetate oferă multiple opțiuni de participare celor interesați. Indiferent de opțiune, participarea este gratuită. Astfel, timișorenii pot opta să participe la expoziție fizic, la Mansarda Bastionului Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4.